Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Потенціал зрошувальних земель на Херсонщині оцінюється в 600 тис. га

За ініціативи Президента в Україні розроблюється програма «25 магнітів» — це ключові проекти в кожному регіоні, які сприятимуть ефективному розвитку та залученню інвесторів. У Херсонській області таким «магнітом» стане розвиток зрошення.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив Олександр Паливода, директор Департаменту АПР Херсонської ОДА.

«На сьогодні ми маємо в області понад 300 тис. га зрошуваних площ, але потенціал області дозволяє збільшити їх до 600 тис. га. Щорічно в області відновлюється порядка 10 тис. га зрошуваних площ. Але для того, щоб додати ще 300 тис. га необхідно 15 млрд грн. Ці гроші можуть бути залучені за рахунок інвесторів. Але на даний момент потенційний інвестор не має можливості отримати право власності на комплекс зрошуваних систем, в які вкладає кошти. Тому необхідно внесення змін до законодавчих актів, що дозволить нам залучити інвесторів», — наголосив Паливода.

Він додав, що також  необхідно прийняти закон, що дозволить створювати об’єднання водокористувачів (ОВК). Так як, практично всі насосні станції є державними, вони не мають сучасного енергоефективного обладнання та не в змозі підтримувати обладнання в належному стані. А даний закон дозволить фермерам об’єднуватися та вкладати кошти в модернізацію таких насосних станцій.

«Сучасні аграрії далеко не ті, що були 20 років тому. Вони фінансово грамотні, технологічно обізнані, досвідчені в бізнесі. Вони готові взяти в оренду насосні станції, модернізувати їх, підвищити їх ефективність і самостійно формувати ціну на воду. Ми говоримо про об’єднання тих, хто зараз користується зрошуваними площами — агропідприємства, фермери, пайовики. Така модель управління зрошувальними системами багато років існує, наприклад, в Каліфорнії, і показала свою ефективність», — пише директор Департаменту АПК.

Даний пілотний проект створення ОВК в Херсонській області буде представлено Президенту України Володимиру Зеленському в рамках Другого форуму регіонів України і Республіки Білорусь, що проходитиме 3-4 жовтня в Житомирі.

Суперагроном

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН