Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Історії успіху громад на Херсонщини зняла телестудія “Українського півдня”

                                                           Історії успіху ОТГ на Херсонщині

Децентралізація на Херсонщині змінює обриси сіл, селищ і міст. Передача повноважень і ресурсів розширила можливості місцевих громад, водночас і посилила відповідальність за розвиток територій.

На Херсонщині створено 34 ОТГ, більшість  мешканців області є жителями  об’єднаних територій.

Ось декілька прикладів, що місцевим громадам вдалось зробити після об’єднання. Розповідають провідні фахівці різних сфер, голови ОТГ та мешканці цих територій в  “Успішних історіях  ОТГ на Херсонщині” журналістам телестудії  “Український південь”.

 

Першою в області, 2015 року, була створена Кочубеївська об’єднана територіальна громада. Розташована у віддаленому від обласного центру Високопільському районі, який межує з Дніпропетровською областю. Вже за рік в цій ОТГ відкрито центр надання першої медичної допомоги і зроблено ремонт у п’яти ФАПах. 

Музиківська ОТГ

Вивести медичні послуги на якісно новий рівень вдалось і Музиківській ОТГ, утвореній у грудні 2016 року. На виклик «швидка» прибуває за декілька хвилин. Новий автомобіль має все необхідне устаткування для того, аби надати першу допомогу і доставити пацієнта в лікарню.

«Нам дуже пощастило, що в нас є такий автомобіль. Карета «швидкої» категорії С – тобто має все необхідне обладнання, за допомоги якого ми, звичні фельдшери, можемо надати і лікарську допомогу», – розповіла старша фельдшерка Музиківського пункту Білозерської підстанції Херсонської станції екстремальної медичної допомоги та медицини катастроф. Тетяна Лукічова. 

В ОТГ діє сучасна лабораторія, а лікаря сімейної практики для Музиківської амбулаторії знайшли швидко, бо створили умови для фахівця.

«Мене забезпечили безкоштовним житлом. Є службовий автомобіль, це дуже зручно – я не витрачаю час на те, щоб дійти на виклик, а відвідати можу більшу кількість пацієнтів», – поділилась лікарка сімейної практики Музиківської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Мар’яна Булюк.

«Найбільш ефективний показник – власні надходження на душу населення. 2016 року обидві громади мали на душу населення 1 443 грн., на кінець 2018-го – 6 061 грн. Тобто громада економічно спроможна за таких надходжень. Ці кошти витрачаються на освіту, охорону здоров’я, на будівництво і ремонт доріг, покращення водопостачання», – сказав голова Музиківської ОТГ Олександр Лейбзон.

Протягом двох років замінений водогін на кількох вулицях Музиківки. Тепер у мешканців з крану йде чиста вода. Збільшення місцевого бюджету відбувається за рахунок власних коштів та інфраструктурної субвенції від держави.

Великокопанівська ОТГ

Великокопанівський центр первинної медико-соціальної допомоги за рахунок коштів місцевої громади отримав у користування автомобіль «Рено», а згодом ще поповнив свій автопарк.

«Ми взяли участь у проекті будівництва амбулаторій за типовим проектом для 3-4 лікарів. За ним, отримали ще одну автівку у користування. За кошти місцевого бюджету були закуплені комп’ютери та медико-інформаційні системи для роботи лікарів. У нас працюють 3 сімейні лікарі. Влада забезпечує молодих спеціалістів житлом», – розповіла головна лікарка центру первинної медико-соціальної допомоги Анна Довженко 

Сучасний центр медичної допомоги у Великокопанівській ОТГ, створеній наприкінці 2016 року, – ще один приклад успішності децентралізаційної реформи. За рахунок нових надходжень було проведено вуличне освітлення у всіх трьох населених пунктах об’єднаної громади, закуплена нова техніка для комунального господарства, а ще жителі Великокопанівської ОТГ можуть отримати довідку про склад родини онлайн.

Післямова

Голопристанська ОТГ була утворена 27 червня 2019 року, з центром – в Голій Пристані. 

“Це  бажання місцевих жителів  бути відповідальними  за своє майбутнє, – говорить в інтерв’ю  “Українському півдню”  міський голова Олександр Бабич.

І, звісно,  історії успіху попереду у цієї громади!!!

Кожна ОТГ на Херсонщині  крокує до змін, обираючи пріоритети та налагоджуючи своє місцеве життя, аби молодь вбачала перспективи жити, працювати, створювати родини і мріяти на рідній землі!

Журналіст Лідія Григор’єва

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН