Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Гола Пристань – осередок туристичної та курортної діяльності з найбільшою набережною

Останніми роками місто активно розбудовує свою інфраструктуру, працює над проектами з енергоефективності, а головне – привертає до себе великі інвестиційні проекти. Мільйони гривень поповнюють місцеву скарбницю завдяки потужним промисловим підприємствам, дозволяють реалізувати важливі соціальні проекти. А ще є взірцями налагодженого співробітництва влади та бізнесу на розвиток міста. Сприятлива атмосфера для ведення бізнесу віддячується залученням соціально відповідальних партнерів у створення в Голій Пристані нових об’єктів благоустрою. Як саме співпрацює муніципалітет з суб’єктами підприємництва та великого бізнесу на своїй території йшлося під час прес-туру «Хто на що спроможний: економічні центри зростання на Херсонщині». Прес-тур організовано Херсонським регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (#ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки #USAID.

В епіцентр вивчення досвіду місто Гола Пристань потрапляє доволі часто. Адже на її території розташувалися великі підприємства зі світовим ім’ям, які й відвідали під час прес-туру журналісти регіональних ЗМІ, поспілкувавшись з представниками керівної ланки.

Розпочалося знайомство з містом на набережній біля фонтанів – улюбленому місці відпочинку не тільки городян, а й численних гостей міста. Міський голова Олександр Бабич та його заступник Світлана Лінник розповіли про успіхи міста обласного значення, а також зупинилися на ключових проблемах, котрі гальмують розвиток, ускладнюють наповнення бюджету та реалізацію повноважень, котрі в процесі децентралізації дедалі розширюються. Зі слів Олександра Бабича, серед останніх позитивних показників міста, що свідчать про динаміку його розвитку, – лідерство у Всеукраїнському рейтингу інституційної спроможності і сталого розвитку громад за 33 критеріями інвестиційної привабливості. При складанні рейтингу враховуються дані про діяльність громад з усіх областей України. На Херсонщині першу двадцятку рейтингу очолює Гола Пристань з показником 75,86%, у порівнянні з середнім по області 21,54%. Друге місце посідає с. Щасливцеве – 65,68, і третє місце – Музиківська ОТГ – 63,53%. Для визначення рейтингу використовується наявність укладених угод про співпрацю з іншими громадами; приєднання до ініціативи «Угода мерів»; існування стратегічного плану розвитку; участь у міжнародних проектах, залучення міжнародних інвестицій; виконання планових доходів бюджету; бюджет розвитку; наявність програм «Відкрите місто», «Розумне місто», «Безпечне місто»; наявність в муніципалітеті системи енергомоніторингу, структури енергоменеджменту, ініціатив муніципалітету тощо. Для того, щоб місто максимально отримувало податки від масштабного бізнесу на своїй території, тут досягнуто домовленість з усіма крупними підприємствами про їх реєстрацію в Голій Пристані. Крім того, їх розвиток та розширення виробництва – це десятки й сотні робочих місць для городян, підкреслює міський голова.

Олександр Бабич відповів на численні запитання, що стосувалися різних сфер життєдіяльності Голої Пристані, в тому числі забезпечення функціонування соціальної галузі. Йшлося про роботу громадського транспорту, пільгові перевезення. Днями місто запускає автобус для обслуговування людей з обмеженими можливостями. Торкнулися й заходів енергоефективності, модернізації ЖКГ, зовнішнього освітлення, співфінансування проектів, стану ремонту доріг. Адже Гола Пристань – транзитне місто в напрямках морського узбережжя та річково-морських портів. Зачепили й тему заморожених коштів ДФРР, на які з нетерпінням очікує місто для реалізації важливого проекту енергомодернізації міської гімназії та створення нового освітнього простору. Зі слів міського голови, освоєння коштів потрібне невідкладно, адже вони хоч і перехідні, але за їх рахунок вдасться суттєво зекономити кошти міського бюджету на опалення закладу. Також мер продемонстрував хід реалізації другої черги міського скверу з сучасним гейзерним фонтаном. Фінансування його встановлення взяла на себе компанія «Нібулон».

Саме з цього об’єкту – потужного перевантажувального терміналу і розпочали ознайомлення з крупними бюджетоутворюючими підприємствами міста журналісти. Величезна впорядкована територія на березі річки, звідки вантажаться зерновими та іншими культурами потужні річкові судна, що відправляються водними шляхами, вражає обсягами та потужністю терміналу. Саме звідси на столицю відправляють баржі з кавунами. Представники підприємства поділилися тим, чим воно живе, як піклується про працюючих, що робить для міста. Журналісти побували на території, завітали до лабораторії, піднялися на височезний оглядовий майданчик на висоту 9 поверху, звідки як на долоні видно все місто та річковий шлях у бік Херсона та Чорного моря.

Далі на гостей чекало фермерське господарство та завод з переробки томатів ТМ «Інагро» української групи компаній «Агроф’южн», яка вирощує та переробляє томати для виробників соків, кетчупів та томатних соусів в усьому світі. Як зазначили на підприємстві, компанії розташовані на півдні України в традиційному томатному регіоні, та забезпечують всі цикли виробничої діяльності: від висівання насіння, вирощування розсади в теплицях, культивації томатів та їх переробки на високоякісну томатну пасту на високотехнологічному обладнання з дотриманням світових стандартів якості. Журналісти були вражені величезним європейським підприємством, чистотою та ошатністю території, професійним персоналом. Тут послідовно реалізовують економічні та екологічні практики ведення бізнесу. На жаль, робота заводу має сезонний характер, бо залежить від надходження сировини.

Завершальним акордом прес-туру стало відвідування унікального в Україні наукового підприємства «5 ELEMENT» – національного виробника нано-добрив, яке за 2 роки роботи здобуло визнання в Україні та світі, стрімко розширюючи потужності. Керівник підприємства Володимир Білий переконаний, що за такими добривами на основі органіки – майбутнє. Вони покращують якість землі та підвищують врожайність. Яким чином – розповіли в дослідній лабораторії науковці, а також продемонстрували результат на експериментальному полі та в теплиці, де вирощують екзотичні рослини та експериментують для аграріїв інших країн. Тут і бавовник для Ізраїлю, і банани для Єгипту… Також журналістів провели цехами підприємства, де фасують готові нано-добрива – невеличкого пакування вистачає на тисячі гектарів.
Увесь час медійників під час прес-туру супроводжував міський голова, який коментував практичні кроки в ефективному співробітництві влади та бізнесу на користь міста, повідомляється на Фейсбук сторінці “Пульс.Децентралізаційний марафон”.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН