Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Античне городище на Херсонщині довели до археологічної катастрофи

На Херсонщині краєзнавці заявили про варварське знищення «чорними археологами» пам’ятки археології національного значення – «Античне городище Скелька 1».

Про це повідомляє у Facebook Херсонська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, пише Укрінформ.

«Нині віддалене від населених пунктів урочище «Скелька» є об’єктом посиленого інтересу скарбошукачів. Значна частина території спотворена грабіжницькими розкопами і, фактично, втрачена для науки. Сучасний стан пам’ятки археології національного значення не можна оцінити інакше як археологічну катастрофу», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, до катастрофи призвело варварське нищення “чорними археологами” унікального об’єкту культурної спадщини.

“Пам’яткоохоронні установи не володіють достатніми ресурсами та можливостями для організації захисту пам’ятки від остаточного знищення, а представники правоохоронних органів під різними приводами уникають зустрічі з «чорними археологами», – зазначають в облорганізації НСКУ.

Постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2012 р. за № 929 пам’ятка «Античне городище Скелька 1» була включена до Переліку пам`яток культурної спадщини національного значення Херсонської області, занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Свого часу це античне городище входило до оборонної системи Ольвійської держави. Пам’ятка є багатошаровою, наявні археологічні знахідки дозволяють простежити тут життя населення від другої половини VI cт. до н. е. до III ст. н. е.

Отримана в результаті дослідження пам’ятки археологічна інформація стала вагомим внеском у джерельну базу вивчення античної історії території сучасної України.

Колекції знахідок зберігаються в Інституті археології НАН України, Миколаївському та Херсонському обласних краєзнавчих музеях.

Городище було відкрите в 1895 році Віктором Гошкевичем, який у 1909 році провів тут перші дослідження.

Online Нова Каховка

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН