Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

62 науковця взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції в Херсоні

18 квітня відбулося відкриття Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції «STEM-освіта як напрямок модернізації методик навчання природничо-математичних дисциплін у середніх і вищих навчальних закладах». Її учасниками стали 62 науковці, серед яких – 28 представників навчальних закладів із різних куточків країни.

Захід присвятили пам’яті засновниці студентської науково-практичної конференції у ХДУ, доктора педагогічних наук, професора Валентини Шарко. У вітальному слові проректор з наукової роботи Сергій Омельчук зазначив, що потужна наукова школа, створена Валентиною Дмитрівною, не дивлячись на велику втрату, і надалі буде функціонувати, а послідовниками роботи вченої будуть вже її учні.

Декан факультету комп’ютерних наук, фізики та математики Наталія Кушнір висловила вдячність видатній викладачці, яка стала наставницею для багатьох діячів науки. Вона наголосила на важливості постаті педагога у навчальному процесі: «Сьогодні у зв’язку з таким розвитком технологій, розвитком суспільства перед наукою відкриті всі шляхи, але якщо не буде вчителя, який підготує Вас, зацікавить вивченням саме природничо-математичної освіти, зацікавить участю в наукових проектах, – то ваше життя складеться не достатньо корисно для розвитку суспільства».

Саме завдяки сумлінній роботі професорсько-викладацького складу студенти факультету беруть участь у науковій діяльності. Було створено STEM-школу, а на момент проведення конференції студенти знаходились на змаганнях з робототехніки та олімпіаді з програмування додатків для Android.

Завідувач кафедри фізики та методики її навчання Тетяна Гончаренко пройшла власний науковий шлях пліч-о-пліч із Валентиною Шарко. Вона згадала наставницю як мудру людину, генераторку ідей, яка вміла надихнути та запалити інших, додаючи: «Змінювався час, змінювалась назва факультету, змінювалась назва університету. Незмінною залишалась діяльність і праця видатної людини – Валентини Дмитрівни Шарко».

Представником біологічного напряму стала завідувачка науково-дослідної лабораторії Марина Сидорович. Вона наголосила на тому, що наукова лабораторія на базі ХДУ «Цитоеколог» сьогодні є унікальною, а її дослідна група є першопрохідцями STEM-освіти у галузі біології та екології. Студентка ХДУ, призер конкурсу наукових робіт Ганна Соколова розповіла учасникам конференції про «Шляхи реалізації STEM-освіти учнів з фізики».

Єлизавета Анедченко доповідала про впровадження мобільних додатків у навчальний процес: як зробити урок фізики цікавішим, як швидко провести оцінювання знань учня за допомогою Інтернет-ресурсів – на ці питання вона відповіла під час виступу на тему «Мобільні технології як засіб навчання фізики». Гість з Криворізького державного університету Владислав Бондаренко міркував з приводу модернізації методики навчання фізики в середніх навчальних закладах.

Загалом конференція триватиме протягом двох днів, під час яких учасники зі всієї країни зможуть презентувати власні наукові праці, разом поміркувати над тим, як зробити природничі науки доступнішими та цікавішими для учнів і студентів та як зацікавити дітей не боятись вступу на навчання за фахом педагога.

Інформацію до Прес-центру ХДУ надала студентка

факультету української філології та журналістики Олена Обуховська

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН