Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Каховський дендропарк продовжують знищувати

На самовільно захопленій території в прибережній зоні активно ведуться будівельні роботи.

Покладені бетонні плити в акваторії Дніпра, зруйновані хвилерізи і безліч працюючої техніки: бульдозери, екскаватор, камаз, автокран. Таку картину наприкінці березня побачили члени робочої групи Каховської міськради в прибережній зоні, що відноситься до місцевого дендропарка.

“На цьому місці встановлено факт самовільного захоплення земельної ділянки та незаконне будівництво. З метою припинення правопорушення було викликано черговий наряд поліції. Один із водіїв, який працював на будівництві повідомив, що вся ця техніка належить ТОВ “Тройка” і ТОВ “Укрводбуд”, — таке повідомлення з’явилось на офіційній сторінці Каховської міськради у Facebook.

Ми побували на місці забудови: її масштаби справді вражають. Через земельні роботи виявився перекритим доступ до берега і дендропарку у жителів сусідніх вулиць.

Свою причетність до цієї забудови визнав депутат Каховської міськради від “Батьківщини”, директор і співзасновник ТОВ “Тройка” Руслан Романенко. Хоча спочатку він же все заперечував.

— [На цьому місці] я хочу відновити човневу станцію. Сам дендропарк там знаходиться на відстані 300 метрів. Та й за призначенням землі там можна будувати об’єкти фізкультури та дозвілля, — заявив він.

Як уже повідомляв “Новий день”, задля можливості будувати приватні об’єкти в елітному місці на березі Дніпра Руслан Романенко разом із колегами-депутатами почав ініціювати зменшення території дендропарку з 15 до 10 га. Але здійснити це бажання йому не вдалось: на останній сесії міськради прийняте решіння про розробку технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель природно-заповідного фонду “Дендропарк” на площі саме в 15 га. Завдяки цьому керівництво міста сподівається чітко визначити межі дендропарку, його площу і присвоїти йому кадастровий номер.

— Такі люди як Руслан Романенко та його однодумці вважають, що вони можуть робити в місті все, що їм заманеться. Вони є мільйонерами і контролюють фракції “Опоблоку”, “Батьківщини” і “Самопомочі” у міськраді. На їхню думку можна самовільно зменшувати розмір дендропарку на 5 гектарів, які можна забрати в своє користування, змінивши призначення земельної ділянки і знизивши її оцінку без жодних рішень міської ради. Тепер вони засипають акваторію Дніпра і ведуть там самовільне будівництво, — коментує міський голова Каховки Андрій Дяченко.

За словами Андрія Дяченка невипадково і Романенко, і інші його однодумці деякий час носились з ідеєю достроково відправити його у відставку.

— Насправді мета у них була зовсім інша. Прикриваючись імпічментом вони планували створити для мене максимальні проблеми, аби я дозволяв їм робити те, що їм хочеться. Це продемонструвала і нещодавня зустріч з цими людьми, яка відбулась у присутності голови Херсонської облдержадміністрації Андрія Гордєєва. Останній мене не “нагибав”, але наполегливо рекомендував “допомогти” вказаним особам і дозволити їм побудувати на території дендропарку все, що вони задумають. Я відмовив, адже мене обирає не голова ОДА, а жителі міста, — додав міський голова.

Самі каховчани з приводу будівництва в природно-заповідній зоні висловлюють різні думки. Одні обурюються, а інші підтримують забудовників. “Там довгі роки все заростало бур’янами і все було засмічене. Може, тепер порядку буде більше”, — кажуть вони.

Однак якщо забудовникам-нелегалам під приводом “боротьби з бур’янами” таки дозволять будівництво в дендропарку не виключено, що потім подібна ситуація виникне де завгодно. І тоді по всьому узбережжю, в усіх парках і скверах міста можуть з’явитися приватні вілли, яхт-клуби і різноманітні елітні заклади для розваг місцевого “бомонда”.

Олег БАТУРІН.

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН