Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Миколаївщині стартував унікальний проект посадки лісосмуг

В той час, як більшість полезахисних лісосмуг знищуються і «білими», і «чорними» лісорубами, без перебільшення унікальне явище можна спостерігати під селом Чаусово-2 Первомайського району.

Разом з приходом теплої пори року тут почалися роботи з насадження нових та відновлення вже існуючих полезахисних лісосмуг.

На краях полів буде висаджено десятки тисяч саджанців багаторічних рослин. Наразі мова йде про посадки липи та акації, а також кущів — шипшини, дерену, форзиції європейської (цей кущ зацвітає найраніше від усіх).

Як розповів фахівець у галузі лісового та садово-паркового господарства Іван Підлісний, який допомагає засновникам та керівникамм Агрофірми Корнацьких реалізувати проект, за консультаціями звернулися до кафедри лісового господарства Національного університету біоресурсів та природокористування. Там були дуже здивовані — оскільки до них ще ніхто не звертався з такою справою, вже дуже давно не саджають лісосмуги в Україні. Разом з ініціатором і спонсором проекту Аркадієм Корнацьким дійшли висновку, що найкраще доцільно буде висадити рослини-медоноси. Вони виконуватимуть і полезахисну, і декоративну функції, і разом з тим сприятимуть бджільництву.

Культури підібрані таким чином, щоб цвітіння відбувалося «конвеєром». Мед з цих рослин відрізнятиметься екологічністю і лікувальними властивостями.

Саджанці привозитимуть з Хмельниччини, клімат півдня області наближений до місцевого. Тому проблем з виживанням рослин не повинно виникнути. Разом з тим, будуть використані  укорінювачі-мікродобрива, які сприятимуть швидкому кущінню, наростанню кореневої системи.. Пізніше відбудеться мульчування грунту, задля зменшення випаровування води з кореневої системи.

Проект з відновлення та насадження лісозахисних смуг довготривалий. Лише цієї весни планується висадити близько двох десятків тисяч саджанців. Далі — осінні посадки. Почалася історія ще однієї складової частини «Сільської політики» Корнацького.

Миколаївська правда

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН