Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Заборона розміщувати кошти на депозитах: загроза для громад Херсонщини

Кабмін до кінця поточного року заборонив місцевим бюджетам розміщувати на депозитах тимчасово вільні кошти загального фонду. У пояснювальній записці наголошується, що дану постанову підготували для врегулювання бюджетних процесів, які відбуваються в органах місцевого самоврядування. Також в КМУ вважають, що кошти, які зараховуються до загального фонду місцевих бюджетів, працюють неефективно, накопичуються і не беруть участь у бюджетному процесі. Згідно з прийнятою постановою «Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках», внесена заборона до 31 грудня поточного року розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду місцевих бюджетів на депозитних рахунках. Такий проект підготувало та запропонувало Міністерство фінансів.

– Згідно з прийнятою постановою, громади зможуть розміщувати на депозитах тільки кошти зі спецфонду, який зазвичай у кілька разів менший, ніж загальний. До кінця минулого року на депозитних рахунках в держбанках було близько 15 млрд. грн. місцевих бюджетів. З них тільки третина – близько 5 млрд. грн. – гроші зі спецфонду, – зазначає виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. – Це рішення уряду може призвести до того, що в багатьох містах не будуть реалізовуватися великі проекти, в тому числі в рамках ДФРР, інфраструктурної субвенції або сільської медицини. Ці проекти вимагають спільного фінансування з місцевих бюджетів від 10 до іноді 70 відсотків. Для того і були депозити. Це дозволяло уникати ситуацій, коли місцеві депутати могли розподілити кошти на інші цілі. Це була гарантія того, що проект буде реалізований.

Рішення уряду викликало численні звернення міських рад до АМУ, в яких висловлюється вкрай негативна оцінка щодо втручання уряду в повноваження органів місцевого самоврядування. В свою чергу асоціація 25 січня звернулася до глави уряду з проханням відмінити заборону розміщувати тимчасово вільні кошти місцевих бюджетів на депозитах, аргументувавши, що зазначений нормативно-правовий акт містить ряд суперечностей та порушень норм Бюджетного кодексу України, обмежує право органів місцевого самоврядування самостійно розпоряджатися власними доходами.

Чим це загрожує громадам Херсонщини коментує регіональний консультант з бюджетних питань Асоціації міст України Марія Кривецька: «Нагадаємо, що відповідно до статті 16 Бюджетного кодексу України за рішенням відповідної місцевої ради в межах поточного бюджетного періоду може здійснюватися на конкурсних засадах розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитах. Порядок розміщення тимчасово вільних коштів на вкладних (депозитних) рахунках у банках затверджено постановою Кабміну від 12 січня 2011 року № 6. Головна проблема від цієї заборони – суттєво впаде ефективність використання бюджетних коштів, що передбачені на середньо- та довгострокові інфраструктурні проекти. Рішення уряду може призвести до заморожування великих проектів. Депозит давав можливість акумулювати кошти на масштабні проекти. У 2018 році місцевими бюджетами області було розміщено на депозитних рахунках у банках тимчасово вільних коштів в сумі 16,2 млн. грн. За розміщення таких коштів відповідними бюджетами отримано 1,2 млн. грн. відсотків банків, які зараховані до дохідної частини бюджетів та стали додатковим фінансовим ресурсом».

Вивчаючи думки голів територіальних громад області, вони виявилися одностайними – у кожної територіальної громади має бути адекватний вибір щодо витрачання чи акумулювання коштів, які можуть з тих чи інших причин «вичікувати» свого використання на депозитних рахунках. Зі слів голови Великоолександрівської селищної ради Наталії Корнієнко, нерідко доводиться вдаватися для такого рішення на етапі підготовки проектно-кошторисної документації чи її коригування, інших процедур. До того ж, це вигідний шанс наростити доходи громади за рахунок цього. Голова Іванівської селищної ОТГ Віктор Дебелий зазначає, що в його громади поки що немає вільних коштів – усе швидко розходиться на проекти розвитку, але погоджується з тим, що в кожної громади має бути вибір, адже йдеться про її кошти.

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН