Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як крутянці пов’язані з Херсонщиною

29 січня українці відзначають день пам’яті Героїв Крут.

101 рік тому молоді захисники Української Народної Республіки біля залізничної станції Крути на Чернігівщині вступили в нерівний бій із більшовицькими військами, що наближалися до столиці – міста Києва. Своє героїчною самопожертвою вони вписали нову сторінку в історію українського визвольного руху.

Як крутянці пов’язані з Херсонщиною?

Більшість учасників бою під Крутами – мешканці Київщини, Чернігівщини, Полтавщини, Галичини та Волині. Втім, з нашим краєм цю історичну подію поєднує ім’я одного із крутянців – видатного українського лікаря-хірурга, доктора медичних наук, професора Юрія Вороного (1895-1961).

У січні 1918 року він як студент-медик Київського університету добровільно вступив до складу перев’язувального загону військ УНР і взяв безпосередню участь у кривавому бої під Крутами.

Згодом, вже за радянських часів, працюючи головним лікарем Херсонської народної лікарні №1 (нині – обласна лікарня), він уперше в світовій практиці здійснив успішну трансплантацію нирки людині (3 квітня 1933 р.).

У лютому 2016 року в процесі декомунізації топонімічних назв вулиця Клари Цеткін у Херсона була перейменована на вулицю хірурга Вороного.

 

На першому фото – Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут» (з сайту Національного військово-історичного музею України)

На другому фото – український лікар-хірург Юрій Георгійович Вороний

Херсонська обласна організація Національної спілки краєзнавців України

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН