Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Андрій Гордєєв щодо Програми боротьби з онкологічними захворюваннями

30 січня під час колегії Херсонської обласної державної адміністрації присутнім було представлено обласну програму боротьби з онкологічними захворюваннями на 2019 ⎯ 2023 роки.

«Сьогодні ми представили проект, над яким працювали близько року. Наша головна задача – вчасне виявлення такого недугу як онкологія. Адже так ми зможемо 100% вилікувати людину. Під час колегії ми чули думки різних людей: волонтерів, лікарів, науковців. Всі висловили схвальні відгуки щодо нашої програми. Тепер їі потрібно прийняти на сесії Херсонської обласної ради, яка відбудеться 8 лютого, та починати виконувати її. Нам потрібно зробити так, щоб люди не боялися здавати аналізи для раннього виявлення онкології, щоб їх не лякала ціна на лікування. Тому ми розширимо медичні протоколи сімейної первинної медицини з акцентом на виявлення онкологічних захворювань та створимо скринінгові центри за госпітальним принципом у 4 округах, аби своєчасно виявляти онкологічні хвороби у чоловіків, жінок, дітей з 13 років. У випадку підозри, аналізи направлятимуться до скрінінгових центрів (якщо це віддалені райони, то з урахуванням телемедицини) і онкодиспанцер повністю керуватиме цією справою: від початку і до завершення», – зазначив Андрій Гордєєв.

Також він акцентував увагу, що минулого року спільними зусиллями за допомоги бюджетів різних рівнів для Херсонського обласного онкологічного диспансеру було придбано оснащення вартістю майже 42 млн грн. Наразі обладнання монтується, і вже скоро буде запущено. Отже, на сьогодні в області є повний цикл: від виявлення до лікування. Для жителів Херсонщини це буде безкоштовно, а для людей з інших регіонів – на платній основі.

«Онкодиспансер потребує дооснащення приблизно на 5 млн доларів. Таких коштів у бюджеті немає, але ми очікуємо допомогу від Уряду Китаю, заявку на яку ми подали ще у 2016 році. Китайська сторона підтвердила передачу обладнання нам, цей процес займе мінімум рік. Також ми розглядаємо варіант державно-приватного партнерства з залученням відповідного обладнання на безкоштовній основі від інвесторів з можливістю у них потім замовляти послугу по лікуванню наших громадян», – розповів Андрій Гордєєв.

сайт Херсонської ОДА

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН