Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Фіскали відзвітували про свою роботу за минулий рік

У прес-центрі ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі для представників ЗМІ Херсонщини відбулася прес-конференція на тему: «Рік минув: головні підсумки та перспективи».

«Завершився доволі напружений та відповідальний 2018 рік. Реформування територіальних органів Державної фіскальної служби України та утворення 5 управлінь на правах відокремлених підрозділів Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, яке відбулося торік, а також нові форми роботи фіскальної служби області дозволили відновити конструктивний і результативний діалог підприємців і влади та позитивно вплинули на ставлення суб’єктів господарювання до процедури сплати податків. Нам вдалося збудувати новий формат роботи з платниками: жодних переваг та преференцій, неупереджений підхід у прийнятті фіскальних рішень і тільки ДОБРОВІЛЬНЕ виконання бізнесом своїх податкових зобов’язань», – наголосив уже з перших хвилин під час підсумкової прес-конференції начальник ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ігор Клим.

Коротко про результати роботи за 2018 рік

Спільними зусиллями разом із суб’єктами господарювання та громадянами Херсонщини за 2018 рік нам вдалося спрямували до бюджетів усіх рівнів 7387,6 млн. грн. податків і зборів.
У порівнянні з відповідним періодом попереднього року показник збільшився на 15 відс., що у грошовому еквіваленті складає 959 млн. гривень.
Більша половини від зібраної суми – 4247,3 млн. грн. поповнила місцеву скарбницю Херсонщини. Решта – 3140,3 млн. грн. надійшли до Державного бюджету України.
Надходження єдиного соціального внеску за минулий рік перевищили показник 2017 року майже на 23 відс. або на 643,4 млн. грн. та склали 3488,6 млн. гривень.

Легалізація підприємницької діяльності та найманої праці

Станом на 01.01.2019 на податковому обліку фіскальної служби області перебуває 32237 юридичних та 44967 фізичних осіб – суб’єктів господарювання. 
У порівнянні з минулим роком загальна кількість суб’єктів підприємницької діяльності збільшилася на 1104 особи. 
Відстежується позитивна динаміка відкриття підприємницької діяльності юридичними особами – платниками податків, яких зареєстровано на 732 суб’єкта більше, ніж торік та фізичних осіб – підприємців на 372 суб’єкта.
Минулого року спеціалістам фіскальної служби області вдалося покарати винахідливого херсонця, який здійснював підприємницьку діяльність із перевезення пасажирів без державної реєстрації платником податків. Ще у лютому 2017 року «таксист» офіційно припинив підприємницьку діяльність та вправно таксував на залізничному вокзалу з травня 2018 року.
Небувалим шоком для всіх українських «псевдотаксистів» стала постанова Херсонського міського суду про вчинене правопорушення, передбачене ч.1 ст.164 КУпАП, за якою громадянин був визнаний винним із накладанням адміністративного стягнення у виді штрафу 17000 грн. з конфіскацією транспортного засобу на користь держави. Важливим для прийняття рішення суду був той факт, що підприємець нагло продовжував нелегальну підприємницьку діяльність із пасажироперевезень, яку офіційно припинив ще з 01 лютого 2017 року. Перевірки нелегальних перевізників на Херсонщині тривають.
У складі міжвідомчих робочих груп з легалізації найманої праці та контрольно-перевірочних заходів спеціалісти фіскальної служби області встановили 6281 особу, праця яких використовувалась без належного оформлення трудових відносин та сплати податків. 
До бюджету надійшло 6932 тис. гривень. До державної реєстрації залучено 2552 громадянина, сума сплачених ними податків склала понад 1622 тис. гривень.
Торік платники податків Херсонської області спрямували до зведеного бюджету понад 3572,3 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. Минулорічний показник перевищив надходження 2017 року майже на 634,3 млн. грн. або 22 відсотка. 
Із загальної суми зібраного ПДФО місцевий бюджет Херсонщини отримав 2657,8 млн. грн., що майже на 474 млн. грн. більше, ніж у минулому році.

Курортний сезон та туристичний збір

Надходження до бюджетів місцевих громад від сплати туристичного збору на Херсонщині взагалі рекордно зросли. 
Станом на 01.01.2019 надходження туристичного збору складають 3,7 млн. грн. (2017 рік – 2,7 млн. грн.) (+1,0 млн. грн.) по області.
Скажімо, на морських курортах Генічеського та Голопристанського районів підприємці внесли до бюджету 1,6 млн. грн. та 1 млн. грн. (+390 тис. грн. та + 359 тис. грн.).
Майже в 2 рази збільшився туристичний збір у Каланчацькому районі (2018 р. – 55 тис. грн. 2017 р. – 30 тис. грн.). У Скадовському районі до бюджету надійшло 616 тис. грн. (+ 95 тис. грн.).

Про перевірки бізнесу

ДФС сформовано план – графік документальних перевірок на 2019 рік. Для херсонських платників у 2019 році зменшено кількість запланованих до перевірок суб’єктів господарювання на 24 відсотки в порівнянні з минулим роком (76 проти 100).
Кількість проведених позапланових перевірок за 2018 рік зменшилась на 30,9 відсотків в порівнянні з минулим роком (із 243 за 2017 рік до 168). Донараховано 188,2 млн. грн., з них узгоджено 138,3 млн. гривень.

Щодо децентралізації та резервів об’єднаних бюджетів

На Херсонщині продовжується процес децентралізації сільських та селищних громад в об’єднані територіальні громади. Фіскальна служба надає практичну допомогу громадам по визначенню адекватних ставок місцевих податків та зборів, роботі з одноосібниками, проведенню інвентаризації землі тощо. 
Надходження до бюджетів місцевих громад Херсонщини сягнули 4247,3 млн. грн. податків і зборів. Громади Херсонщини додатково отримала понад 671 млн. гривень. Більшу половину з них отримали місцеві громади Херсонської ОДПІ (Херсонське, Білозерське, Голопристанське, Скадовське та Олешківське відділення).
З 1 січня 2019 року набули чинності новації щодо справляння туристичного збору. Новації по мають бути враховані місцевими радами при прийнятті рішень, та безпосередніми виконавцями – податковими агентами (закладами розміщення) та інформуванні платників збору (туристів, відпочиваючих).

Бюджетні кошти під замком
Протягом 2018 року до ДФС України направлено для передачі до Держфінмоніторингу України 47 повідомлень щодо фінансових операцій, які стосуються перерахувань або отримань коштів неприбутковими організаціями та потребують посиленого контролю, на суму 40 млн. гривень. Опрацьовано фінансових операцій з бюджетними коштами на суму понад 200 млн. гривень.
Під час проведення аналізу освоєння бюджетних коштів протягом року встановлені порушення, за результатами яких до ЄРДР внесено 13 відомостей про правопорушення. Сума встановлених слідством збитків за правопорушеннями, внесеними до ЄРДР становить 10,8 млн. гривень. Тут варто звернути увагу, що КК передбачає кримінальну відповідальність (в особливих випадках – позбавлення волі).

«Комунальний» борг – відповідальність спільна

Не аби якого резонансу на Херсонщині набрало рішення Верховного суду за яким податкові борги комунального підприємства мали повернути його засновники. Цю кропітку роботу з «комунальними» боржниками ще у 2017 році розпочали спеціалісти управління погашення боргу фіскальної служби області.
Мова йшла про те, що внаслідок доведення до банкрутства комунального підприємства «Н», суд поклав субсидіарну відповідальність у сумі майже 2,6 млн. грн. на Каховську міську раду та орган управління майном – виконавчий комітет Каховської міської ради. Адже, відповідно до законодавчих норм, за податкові борги підприємств відповідальність покладається на їх засновників – фізичних або юридичних осіб, або на органи місцевого самоврядування. Після тривалих апеляційних оскаржень Верховний суд прийняв рішення стягнути солідарно з Каховської міської ради та виконавчого комітету Каховської міської ради на користь комунального підприємства «Н» грошові кошти в повному обсязі.

Щодо сервісних послуг для платників податків
У планах на наступний – 2019 рік: суттєво покращити сервісне обслуговування платників нашої області. 
З початку року ми розпочнемо ґрунтовну роботу по створенню Центрів обслуговування платників у всіх податкових інспекціях, утворених у складі управлінь на правах відокремлених підрозділів Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (наразі в області працює – 9 ЦОПів).
Цьогорічною новацією кампанії декларування доходів громадян стало запровадження нового сервісу в Електронному кабінеті в частині часткового заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.
Це дозволить суттєво скоротити час на подання документів, мінімізувати помилки при заповненні декларації та надати копії первинних документів як додаток до декларації в онлайн режимі. Сплата податків і декларування власних доходів – це загальноприйнятий тренд цивілізованого суспільства.

«Важливими елементами в нашій роботі залишаться прозорість та відкритість, створення ефективного механізму зворотного зв’язку з платниками податків та комфортних умов ведення підприємницької діяльності, які допоможуть створенню нових робочих місць, залученню іноземних інвестицій для розвитку таврійського краю та прагнення херсонців жити, працювати у демократичному європейському суспільстві, робити у цьому напрямку чіткі та зважені кроки», – резюмував начальник ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ігор Клим.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН