Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні відбулася акція на підтримку бранців Кремля

12 січня на пл.Свободи в м.Херсоні відбувся мітинг на підтримку незаконно затриманих та засуджених окупаційною владою РФ українських громадян. Зокрема, учасники зібрання вимагали звільнення Едем Бекірова,  кримськотатарського активіста, жителя Генічеського району Херсонської області, громадянина України,  незаконно заарештованого на адміністративній межі з Кримом у грудні минулого року.

Едем Бекіров тяжко хворіє. Нещодавно він переніс тяжку операцію на серці, інвалід першої групи, (не має однієї ноги). Йому було відмовлено в прийомі необхідних ліків, майже добу не годували. Тільки на 17-й день, через погіршення стану здоров’я ув’язненого, його направили на огляд у лікарню ім. Семашко, м. Сімферополя. Про умови утримання Едема російськими окупантами розповіла його дружина Гульнара Бекірова, яка є заступницею голови Генічеської райдержадміністрації:
«На сьогоднішній день він знаходиться в СІЗО, робить перев’язки власноруч і сам лікується як може. Але стан Едема погіршився, у зв’язку з цим він не прийшов на суд (задоволення апеляційної скарги на продовження арешту – авт.), а взяв участь в ньому через відеозв’язок. Це шокувало нас та наших адвокатів. Адже якби всі побачили, в якому він стані, то це б визвало обурення дій окупаційної влади».

Але жінка впевнена у силі волі та витримці Едема: «Я думаю, що він витримає, збере свої сили. Він життєлюбна та волелюбна людина. Він за Крим, за Україну – нашу Батьківщину. Наші діти виховувалися в Україні».
Директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА, який є головою Ради національних меншин та корінних народів України при ХОДА, Дмитро Бутрій висловив власну думку на підтримку незаконно затриманих і засуджених окупаційною владою РФ українських громадян: «Сотні українців постраждали від дій окупаційної влади. І затриманням Едема Бекірова окупанти хочуть надавити на наших громадян, зламати їх. Ми вимагаємо звільнення Едема Бекірова і всіх наших політичних в’язнів Кремля.  Ми впевнені, що Крим повернеться до України і всі наші ув’язнені будуть вільні».

Голова громадської організації «Кримськотатарський культурно-спортивний центр «Куреш»» Ібрагім Сулейманов повідомив, що Міністерство закордонних справ Великої Британії  взяло на контроль справу Едема Бекірова.
Крім того, із заявою до провідних держав світу, міжнародних організацій, правозахисних груп щодо визволення всіх незаконно засуджених владою РФ українських громадян звертався Херсонський міський Меджліс.

Підтримують Едема Бекірова та всіх українських політичних утриманців представники національних меншин Херсонщини. Зокрема, Наталя Бімбірайте, голова правління Херсонської міської громадської організації «Культурний центр Україна – Литва», зачитала звернення членів Ради національних меншин та корінних народів України при ХОДА до міжнародних організацій, посольств, консульств:
«Вже 5-й рік РФ не дає мирно існувати й розвиватися Українській державі. Всі ці роки на території Криму кримські татари та українці безпідставно звинувачуються в надуманих кримінальних злочинах. За цей час відбулися тисячі обшуків, залякувань, катувань усіх тих, хто не визнає окупацію та принципово вважає себе українцем. Усі ці далеко непоодинокі випадки говорять про системність та цинічність наруги над правами людини Російською державою та ставлять її в один ряд з державами-терористами», – йдеться у заяві.

Одноголосно усі учасники зібрання висловили впевненість, що окупаційна влада, яка вчиняє страшні злочини по відношенню до безневинних людей, обов’язково буде покарана за свої незаконні дії.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН