Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Автокефалію Православної церкви України проголошено. Томос – вручено

Духовна незалежність України – в Стамбулі предстоятель єдиної української православної церкви отримав довгоочікувану грамоту про автокефалію. Томос вручив особисто Вселенський Патріарх.

Подія, на яку Україна чекала понад триста років. Попри погрози і шантаж Москви Вселенський патріарх висвятив єдину українську церкву і надав їй статус незалежної митрополії.

Довгоочікуваний Томос отримав молодий предстоятель ПЦУ Епіфаній, а за фото з історичним документом присутні шикувалися в чергу.

На церемонії вручення була присутня українська делегація на чолі з Президентом України Петром Порошенком, який з особливим натхненням спостерігав за історичними подіями.

“Господь побачив та оцінив наполегливу боротьбу українського народу за свою самостійність. Він почув наші молитви. Він належно воздав нам по трудам нашим і йому стало так угодно, щоб Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій і Синод константинопольської Церкви-Матері сказали омріяне, довгоочікуване «так» незалежній Церкві України. Сьогоднішня подія в історії нашої крани збережеться в одному ряду з Володимировим хрещенням і з проголошенням незалежності України. Православний світ запам’ятає день, коли до родини церков-сестер увійшла рівноправна Церква України”, – наголосив у своїй промові Петро Порошенко.

Глава Держави зазначив, що попереду в української церкви – багато роботи із розбудови і укріплення. Проте, він підкреслив, що це найбільша за останнє тисячоліття геополітична перемога України над Москвою і шанс назавжди відрубати агресивні щупальця Кремля.

“Сьогодні абсолютна більшість українців щасливі. Я вітаю вас з цим святом. Я вітаю вас зі Святішою Православною церквою України, я вітаю вас з духовною Незалежністю нашої держави. І вітаю вас з реалізацією мрій”, – наголосив Президент України Петро Порошенко.

Вселенський Патріарх і Митрополит Епіфаній провели спільну службу. В молитві просили Бога про єдність, мир та життя в любові для України.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН