Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як у Херсоні реабілітують військовослужбовців

Зараз Україна переживає не найлегші часи, оскільки в країні вже 4 рік поспіль йде війна. Мирним небом над головою ми можемо завдячувати нашим захисникам. Натомість, хто подбає про них, коли вони повернуться із зони бойових дій, адже саме в цей період вони найбільш вразливі та потребують кваліфікованої допомоги як медиків, так і психологів.

Саме таку допомогу надає «Херсонський обласний госпіталь інвалідів та ветеранів війни». Сьогодні ми хочемо вас ближче познайомити з роботою даного медичного закладу і для цього журналісти сайту «Гривна» взяли інтерв’ю у головного лікаря госпіталю Валерія Володимировича Тимошенко.

– Валерій Володимирович, ви можете розповісти історію створення вашого медичного закладу?

– Заклад створений 28 лютого 1946 року на базі Львівського госпіталю. Звичайно, після закінчення війни стала потреба у створені спеціалізованих закладів, які будуть обслуговувати військових. Тому було прийнято рішення збудувати даний госпіталь. З роками, за необхідністю, до госпіталю прибудовувалися нові корпуси, відкривалися нові кабінети, відділення. Спочатку в нас працювали 80 чоловік персоналу, а тепер наш штат налічує приблизно 270 працівників.

– Яка головна мета відкриття госпіталю?

– Реабілітація інвалідів війни. Для того, аби надавати їм високоспеціалізовану медичну допомогу, визначили центральний заклад. Тому в питаннях лікування колишніх військових наш госпіталь був визначений ведучим на Херсонській області. У нас штат медичних працівників навчений працювати саме з цим контингентом населення. У наш профіль, окрім звичайного лікування, входить й психологічна реабілітація. Адже, ті, хто пройшов війну повертаються з неї іншими, і їм необхідний окремий підхід, аніж цивільному населенню. На сьогоднішній день, госпіталь обслуговує всі категорії ветеранів війни: інвалідів війни, учасників бойових дій, учасники АТО та за наявності вільних ліжок дітей війни. Крім того, на базі госпіталю лікуються ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, які також являються захисниками не тільки нашої України, а й всього світу.

– Лікування для військовослужбовців проходить безкоштовно?

– Чим і відрізняється госпіталь від звичайного медичного закладу, що в нас цілком безкоштовне харчування, лікування й обстеження. Постановою Кабміну передбачається 65 грн на лікування та 55 грн на харчування в день. Ці кошти дозволяють нам давати повноцінне 4-5-разове харчування.

– Чи була якась історія пацієнта яка вам запам’яталася найбільше?

– У нас дійсно лікуються герої – люди, які варті поваги. Будь-який військовий це вже герой. Пам’ятаю, як розвідники розповідали свої історії. Як вони ходили восени до лісу на розвідку й потрапили в засідку, тоді їм вдалося врятуватися завдяки соломинці очерету. За допомогою, якої вони дихали під водою.

– У вас в штаті працівників є кваліфіковані психологи?

– З 2014 року, коли почалося АТО, госпіталі були визначені, як центри медико-психологічної реабілітації учасників, оскільки в нас уже був досвід лікувати військовослужбовців. Тоді нам і ввели додаткову посаду психолога. У нашому штаті також є практичний психолог, який пройшов курс європейської методики військової психології. До неї часто звертаються учасники бойових дій та їхні сім’ї. Психологічна реабілітація – складний та довготривалий процес, який не обмежується тижнем, місцем, а інколи навіть роком. Також у цьому напрямку ми активно співпрацюємо з товариством «Червоного хреста». Від них приходять психологи, які працюють з учасниками АТО. У першу чергу потрібно зробити так, аби хлопці не залишалися наодинці зі своїми проблемами.

– Скільки військових у цьому році на базі вашого закладу пройшли лікування та реабілітацію?

– У цьому році 402 учасники АТО, а по області в цілому більше тисячі осіб. Кожен 2-3 учасник АТО проходить реабілітацію у нас. Наш госпіталь дозволяє проходити лікування майже по всім напрямкам. З кожним роком, на жаль, кількість осіб, які стають пацієнтами тільки збільшується. Для порівняння, у 2014 ми пролікували 8 воєнних, 2015 – 65, 2016 – 256, 2017 – 338, а зараз вже 402. Загалом, у нас на обліку знаходиться понад 5,5 тис. військовослужбовців.

– Чи достатня матеріально-технічна база?

– Скажу так, далеко вона недостатня. На 100% ми забезпеченні лише продуктами харчування, медикаментами та енергоносіями. На все звичайно не вистачає, медичним обладнанням ми устатковані на 50-60%. Натомість, останні роки нам виділили більше мільйона гривень на проведення капітального ремонту та 950 тис. на придбання медичного обладнання. Кожного року ми намагаємося покращувати умови перебування наших пацієнтів у госпіталі. Окрім того, на базі нашого медичного закладу для учасників бойових дій проводиться безкоштовне протезування зубів.

Також Валерій Володимирович люб’язно погодився показати палати госпіталю та познайомити зі своїми пацієнтами. В очі одразу кидається той факт, що на території всього медичного закладу активно ведуться ремонтні роботи. Дивує те, що майже всі коридори прикрашені різноманітними картинами, фото, ілюстраціями та виставками. Палати, у яких проходять реабілітацію військовослужбовці чисті, охайні, відремонтовані та оснащені всім необхідним для комфортного перебування наших воїнів.

«Буває, що від нас не хочуть виїздити, а інколи навіть повертаються», –жартує головний лікар.

Підбиваючи підсумки візиту до госпіталю, сміливо можна сказати, що тут в першу чергу піклуються про комфорт та скоріше одужання пацієнтів.

Гривна

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН