Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ірма Вітовська змусила херсонців плакати

Кінець фінальної сцени, темінь. Коли ж залу заливає яскраве світло, важко не помітити – глядачі заплакані. Так Херсон сприйняв виставу з неперевершеною Ірмою Вітовською в головній ролі. «Оскар і Рожева пані» — на сцені обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша постановка за однойменною, всесвітньо відомою  п’єсою сучасного французького драматурга Еріка-Емануеля Шмітта. Виставу створив Івано-Франківський обласний музично-драматичний театр ім. І. Франка. Режисер Ростислав Держипільський вклав у спектакль і власну документалку, трагедію, яку довелося пережити його родині. В основі «Оскара і Рожевої пані» сторі смертельно хворого десячирічного хлопчика. Оскар лежить у лікарні і знає, що скоро помре. Підібрати слова, аби хоч якось заспокоїти дитину, що згасає на очах, не можуть навіть батьки. Потрібні слова, тон, міміка знаходяться у зовсім чужої людини. Всього за 12 днів, саме стільки залишилося жити хворому на рак хлопчику, найближчою у світі людиною для нього стає Рожева пані – актриса, яка випадково зазирає до лікарні.

Характерну, яскраву роль якраз і грає заслужена артистка України  Ірма Вітовська.

-Всі ми знаємо, що кожен із нас помре, рано чи пізно, але це станеться. Уявіть, що життя людини це мандрівка потягом, де хтось їде 10-15 зупинок, а хтось сходить вже після другої. І ми не можемо змінити тривалість цієї подорожі, тобто, життя, але ж від нас залежить його якість. Кожна людина заслуговує на чисту постіль і смачний, гарячий чай у вагоні, так само має бути комфортним і кожен прожитий день, який, до речі, може виявитися останнім, — розповідає Ірма Вітовська.

У виставі звучать хіти «Океана Ельзи». Постановка дуже вразила Святослава Вакарчука і замість трьох пісень, які за домовленістю він мав написати для «Оскара і Рожевої пані», спектакль отримав ще й розширену версію хітів «О.Е».  Драматизму у сприйнятті непростої постановки додає й непрофесійне, але таке непідробне перевтілення у роль головного героя. Приреченого на смерть Оскара грає звичайний український школяр Марко Киричук. На зорі кожного прожитого дня хлопчик пише листа Богові, дякуючи за те, що бачить цей світ і адресуючи те чи інше прохання. В останньому листі до Всевишнього хлопчик вже нічого не просить, бо ж його, здається, вже все влаштовує…

Постановок «Оскар і Рожева пані» у світі багато, івано-франківська версія з’явилася у 2015 році. Тоді це був благодійний проект театралів, фонду «Відродження» та Міністерства культури України. Після прем’єри у столиці за півроку вистава побувала у Львові, Луцьку, Харкові, Одесі та Івано-Франківську. Головним меседжем проекту був збір коштів для медустанов, де лікуються онкохворі діти. Втім, після завершення проекту команда, яка створювала виставу, вирішила, що «Оскар і Рожева пані» має жити й далі. Тепер вистава самостійно подорожує Україною, збираючи кошти для тяжко хворих дітей. Результат вражаючий – за два роки у профільні заклади та відділення передано півтора мільйони гривень. Кошти від продажу квитків на виставу в Херсоні надійдуть до відділення гематології обласної дитячої клінічної лікарні. До них додадуться і 5 тисяч гривень, пожертвувані театром ім. М. Куліша.

До речі, найголовнішими глядачами на цій виставі були батьки дітей, на долю яких випала непроста ноша – боротися зі страшною хворобою. На жаль, перемогти монстра вдається не кожному…       

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН