Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запоріжжі сплачуватимуть за газ ще більше, ніж офіційно встановлено тарифом

 Облгази країни впровадили чергове нововведення, яке вже позначилося в платіжках за жовтень кожного споживача. Тепер увесь спожитий за лічильником об’єм природного газу помножатиметься на такий собі коефіцієнт приведення до стандартних умов. Запоріжці отримали свої квитанції за жовтень лише на днях, в яких побачили, що з 1 жовтня «Запоріжгаз» застосував до спожитих об’ємів додатковий коефіцієнт, збільшивши суми в платіжках від 2 до 5 відсотків. Мешканці квартир різниці майже не відчули, бо таке збільшення – це копійки в їхніх рахунках, а от приватний сектор і ті хто має газове опалення – побачили різницю одразу.

      Тишком нишком, без повідомлень і оголошень облгази всієї країни вирішили що самого підвищення ціни на газ їм мало, треба додати ще й додатковий коефіцієнт, який раніше застосовували лише для комерційних споживачів, адже держава дозволяла побутовим споживачам сплачувати за фактичне споживання. На офіційному сайті «Запоріжгазу» зазначено, що більшість лічильників, які встановлено у побутових споживачів, рахують об’єм газу в робочих умовах – без корекції температури повітря та тиску. Простими словами – взимку холодно, тож газ скраплюється в трубах, і лічильник рахує менший його об’єм, ніж є насправді, тому ще в 2004 році був офіційно вирахуваний оцей самий коефіцієнт. Тож. було визначено шість груп коефіцієнтів для приведення показань лічильника до стандартних умов. Вони залежать від того, де встановлено лічильник, на вулиці, чи в приміщенні, та на якій відстані. Найбільший коефіцієнт застосовують для вуличних лічильників. Нормативні акти, на які в платіжкахі посилаються газові монополісти, обґрунтовуючи свої дії, були видані у далеко минулих роках. Невже тільки тепер дочиталися? Мало того. Споживачам порахували борги, починаючи з кінця грудня 2015 року.

      Люди в шоці. В соціальних мережах жваво обговорюють тему, в якій ну дуже багато відкритих питань. Наприклад чому коефіцієнт в Запоріжжі не менший за одиницю? Адже влітку на дворі буває до 40 градусів тепла і газ розширяється. Чому в різних областях України різні коефіцієнти, коли температурні умови впродовж року в країні приблизно однакові? Чому разом з таким коефіцієнтом немає коефіцієнту калорійності, тобто якості блакитного палива? Бо коли чайник закипає по пів години ймовірно що газ так собі. Та головне – чому зараз, адже й так йде зростання ціни на газ на 20 відсотків?

      Надія залишається на нацрегулятора НКРЕКП, який вже зацікавився свавіллям газовиків і виніс проект рішення на сьогоднішній розгляд. В якому експертний департамент чітко зазначив, що покриття об’єктивної різниці у вимірах природного газу здійснюється за рахунок тарифу, що витрати на закупівлю природного газу для покриття виробничо-технологічних витрат включаються до тарифу на розподіл природного газу, тож вдруге здирати ці кошти зі споживачів не доцільно. НКРЕКП засідає сьогодні, тож, якщо комісія затвердить це рішення, людям зроблять перерахунок.

alextv.zp.ua

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН