Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Розмір ЄСВ для херсонських підприємців зросте

18 жовтня 2018 року народні депутати України прийняли Бюджет на 2019 рік у першому читання, а 23 листопада – у другому. Херсонські підприємці активно обговорюють зміни до Бюджету, зважаючи що  Законом встановлено у 2019 році мінімальну заробітну плату: у місячному розмірі – з 1 січня 4173 гривні; у погодинному розмірі – з 1 січня 25,13 гривні, – повідомляє “Український південь“.

Загалом бюджет передбачає доходи у розмірі 1,026 трильйона гривень і витрати у розмірі 1,112 трильйона гривень, що на 18 мільярдів гривень є вищим за показники початкового проекту, прийнятого в першому читанні.

Це значить додаткове наваньаження дяже на плечі представників малого ісереднього бізнесу. Тож вони обговорюють те, куди йдуть їх кошти спрямовані до бюджетів різних рівнів.

 

Відома журналістка, підприємець Євгенія Вірліч на своїй сторінці у ФБ пише наступне:

Ну що, друзі, бюджет-2019 ухвалено. Дискусій іще буде багато, але хто про що, а хворий – про болячку.Мінімальна зарплата з 1 січня – 4173 гривні. Відповідно для підприємців зростає податкове навантаження. Якщо казати про себе-кохану, то зараз я сплачую 819,06 грн. на місяць ЄСВ (в незалежності від надходжень) і 5% від обсягу надходжень. Маю сказати, це некисло. Це лише здається, що 5% – це нічого. Насправді ж це не 5% з прибутку, а 5% з УСЬОГО обороту. З нього я ще закуповую витратні матеріали, роблю поточні витрати, з яких мої контрагенти також сплатять податки. Ось така канітєль.

З 1 січня 2019 року я буду сплачувати 918,06 грн. на місяць одного лише ЄСВ. Небагато, скажете ви? А якщо врахувати, що податкове навантаження зросло для ВСІХ, а не лише для мене? Ті, у кого є наймані працівники, так само сплачуватимуть тепер одного лише ЄСВ на 10,8% більше. Як думаєте, що вони зроблять для того, аби не втратити робітників і прибуток? Правильно: збільшать ціни. Як і я – ми змушені будемо дружньо це зробити. При цьому, заходів, як це зробити і не послати все до всім відомих чортів, у бюджеті-2019 не передбачили. І Польща стає ближчою, правда?

Хочу також обламати щиру радість працівникам бюджетної сфери. Якщо ви думаєте, що ваша зарплатня зросте як мінімум на 400 грн., то ви помиляєтесь двічі: 1. Вона зросте номінально, а от надбавки і премії цілком можуть навіть зменшитись, аби “вкластись” у фонд заробітної плати. Тобто в розрахунковому листку ви цілком можете побачити зростання суми в графі “оклад” і зменшення в інших графах. 2. Підприємці – такі, як я, та інші – будуть змушені підняти ціни, аби хоч якось вижити. Щось мені підказує, що це буде більше, ніж 400 грн., у розрахунку витрат на місяць.

А в цілому ж перемога переможна ((“

У соцмережі розгорнулась гостра дискусія на цю тему.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН