Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Бериславі планують збудувати сміттєсортувальну лінію

Орієнтовна вартість проекту — 7 мільйонів гривень.
Винести полігон твердих побутових відходів за межі міста і облаштувати сучасну лінію сортування сміття. Такі амбітні плани поставило перед собою керівництво Берислава.

— З 1 січня цього року заборонено розміщення сміттєвих полігонів у межах населених пунктів, заборонене й захоронення необроблених побутових відходів. У нас же досі полігон розміщується в місті, поруч із кладовищем, засмічуючи балку Кизи-Кермен. Ми давно планували винести його за межі міста, проте довго не могли знайти оптимальне місце. Крім того, виділення земельної ділянки за межами населеного пункту не входить до компетенції нашої міськради. Тому нам потрібно було заручитися підтримкою обласного керівництва. Нам вдалося узгодити питання про розробку детального плану відповідної території орієнтовною площею 5 гектарів, — прокоментував перший заступник міського голови Берислава Сергій Шматов.

Міський голова Олександр Шаповалов не приховує, що він дуже сподівався на будівництво давно і неодноразово анонсованого сміттєпереробного підприємства у Новій Каховці. А оскільки за більш ніж п’ять років сусіди аж ніяк не просунулись у даному питанні, бериславцям довелося думати як самим вирішувати сміттєву проблему.

— Для цього мій заступник побував у різних регіонах України, щоб вивчити їх досвід: у Кременчузі і Дніпрі він побачив як працює сучасне обладнання для пресування відходів з пластику і подрібнення скла. А в 12-тисячному місті Іллінці Вінницької області — такому ж за кількістю населення як Берислав — побував на успішно діючій новій сміттєсортувальній лінії. Таку ж хочемо збудувати й ми, — зазначив Олександр Шаповалов.

Нині міськрада займається розробкою проектно-кошторисної документації, яку планують завершити до березня. Потім цей проект чиновники хочуть подати до Державного фонду регіонального розвитку.

— Орієнтовна вартість будівництва такої лінії — біля 7 млн. грн. Це половина річного бюджету Берислава, тож, звісно, ми не зможемо самотужки його профінансувати. Тому сподіваємося на підтримку держави. Тим більше, що це значно доступніша сума, ніж та, що потрібна на будівництво в Бериславі нових очисних споруд: за останнім кошторисом їх вартість сягає 74 мільйони гривень. Водночас будівництво сміттєсортувальної станції дозволить покращити екологію в нашому районі. Також вона зможе приймати сміття з навколишніх населених пунктів, яким не доведеться витрачати великі кошти на облаштування власних полігонів для побутових відходів. Крім того, робота над проектуванням такої станції взагалі ведеться вперше в Херсонській області — ніде на півдні нічого подібного ще не було, — доповнив Сергій Шматов.

Що ж стосується нинішнього звалища, то після відкриття сміттєсортувальної станції його територію планують рекультивувати і засадити деревами.

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН