Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонській молоді пропонують здобувати освіту в навчальних закладах Європи

Чому випускники 9-11 класів обирають польські навчальні заклади? Які переваги навчання у сусідній країні? На ці питання відповіли керівниця консультаційного відділу проекту «Освіта без кордонів» Наталія Литвинець та представник відділу Східного Партнерства Люблінської Політехніки Антон Блажеєв у студії «Українського півдня».

«Освіта без кордонів» працює на ринку 12 років, за цей час скористались послугами понад 6 тисяч українських студентів та учнів. Проект має повноваження від низки кращих середніх та вищих закладів Польщі виступати на правах приймальної комісії і набирати старшокласників з-за кордону.
Якщо ще кілька років тому, українські юнаки та дівчата обирали польські виші поближче до батьківщини, то зараз навчаються і в університетах Вроцлава та Познані. Найбільш популярним є Люблін, де зараз отримують освіту понад 4 тисячі українців. Чому абітурієнти віддають перевагу навчанню в Польщі?

«Є низка переваг, які приваблюють українців. По-перше, доступність за вартістю. Рік навчання в польській вищій школі коштує від 1 тисячі євро. По-друге, випускники отримують диплом, який конвертується у європейських країнах і за яким можна працювати будь-де», – розповіла керівниця консультаційного відділу проекту «Освіта без кордонів» Наталія Литвинець.

«Крім того, в польських університетах навчання тісно поєднане з практикою, тобто після отримання теоретичних знань студенти займаються лабораторно. Під час навчання студенти можуть стажуватись у фірмах. Це є величезною перевагою. І також те, що молоді люди можуть працювати під час навчання в університеті без додаткових узгоджень з місцевими органами влади лише за студентським квитком, незалежно, чи ти – поляк, чи іноземець», – додав представник відділу Східного Партнерства Люблінської Політехніки Антон Блажеєв.

Останнім часом все більше дітей по закінченні 9 класу продовжують навчатись у загальноосвітніх ліцеях та технікумах Польщі. Для них освіта є безкоштовною, батьки сплачують за проживання у гуртожитку та харчування (приблизно 100 євро на місяць). Під час навчання у середніх спеціальних закладах діти їздять на практику до інших європейських країн.

Студенти ж вишів за програмою обміну ERASMUS можуть навчатись в вишах Європи і отримувати стипендію.

У Херсоні проект «Освіта без кордонів» має свою представницю. Якщо батьки й діти не визначились із напрямком навчання, то вони можуть пройти профорієнтаційний тест. Для більш близького знайомства з країною та умовами навчання в навчальних закладах проект влаштовує ознайомчі екскурсії на осінніх та весняних канікулах.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН