Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Скоро дітей у Херсоні не буде кому вчити

Про це та інше йшлося вчора на зустрічі директорів херсонських шкіл, про що на Фейсбуці повідомляє Олександр Співаковський, народний депутат України:

 – Сьогодні у Херсонському державному університеті відбулась зустріч з директорами шкіл за участю начальника міського управління освіти Юрія Ніконова. Саме освітяни, реалізуючи зміни в своїй сфері, визначають майбутнє нашого суспільства. Зупинились на трьох важливих питаннях для освітнього середовища нашої держави: Нова українська школа, кадрове питання для освітніх закладів та створення в Херсоні “Університету Третього покоління” .

Я народився і виріс у Херсоні, своє майбутнє пов’язую із цим містом, тому мені важливо, щоб законопроекти, що обговорюються у Комітеті Верховної ради України з питань науки і освіти, який я очолюю, і які потім приймаються народними депутатами, несли позитивні зміни у суспільстві і сприймалися тими, хто їх втілює. Такі зустрічі – можливість мати зворотній зв`язок. Закон «Про освіту» ставив за мету зупинити авторитарну освітню модель, формувати нову генерацію молодих людей, яка б мала вибір. Тому НУШ – Нова українська школа, повинна була стати однією з дидактичних моделей в ланці початкової освіти, а не монополістом в освітньому середовищі. Впевнений, у кожної родини повинен бути вибір без адміністративного впливу, в залежності від рівня розвитку кожної окремої дитини, обрати ту чи іншу авторську методику навчання. Але, звісно, при цьому важливий і інструментарій вимірювання якості освіти у суспільстві. Тоді ми можемо говорити, що реформа привнесла позитивні зміни, бо освічена людина – це шанс реалізуватись у сучасному світі.

Більше того, зміни повинні реалізовувати – кадри. Ще у 2004 році я зазначав, що через 10-15 років ми опинимося у ситуації, коли виникне величезна нестача вчительських кадрів, людського капіталу. У відповідь на мої побоювання, дехто іронічно посміхався. На жаль, цифри зараз невтішні – все менше випускників шкіл з високим балом ЗНО обирають учительські спеціальності і залишаються в Херсоні. При цьому 70 відсотків випускників виїздить на навчання до великих міст. Відбувається критичне вимивання кадрів з регіону. Тому запропонував директорам херсонських шкіл і вчителям раз на квартал зустрічатись, аби виробити спільний проект щодо підготовки майбутніх освітян, адже все у нашому житті починається з Учителя. До того ж, Херсонщина єдина в Україні має Програму «Людського капіталу», а це інструментарій замовити, вивчити і отримати необхідні кадри для того чи іншого освітнього закладу.

На сьогоднішній зустрічі обговорили і проект, який започатковано на базі ХДУ, це соціально-освітній проект “Університет Третього покоління” . Потрібно дати людям похилого віку можливість долучитися до знань, яких сьогодні у сучасному світі їм не вистачає – це і медицина, і правова грамотність, сучасні технології. Адже поки людина вчиться – вони відчуває себе живою. Більше того, подібні проекти об’єднують все місто, людей різних поколінь, адже до цього проекту вже долучається і активна молодь. Із наступного місяця проект вже стартує у Херсонському державному університеті.

Зустріч пройшла у формі діалогу, присутні ставили багато питань. Не оминули і проблему фінансування освіти на наступний рік. В першому читанні Бюджет країни вже прийнято і вважаю, освіта знов недофінансована. На жаль, поки бюджет незбалансований, питання фінансування коледжів відкрите, фінансування освітньої галузі збільшується лише на 10%, тож існує ризик того, що знову залишиться менш захищеною. Але на одних проблемних питаннях зупинятися теж не хотілося, має бути привід і для приємних емоцій, тож сьогодні вручив грамоти та подяки від Верховної Ради України і Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти вчителям та керівникам освітніх закладів Херсона.

Я завжди готовий до конструктивного діалогу, тому подібні зустрічі мають бути системними. Лише разом ми зможемо зробити освітнє середовище для наших дітей комфортним, а Україна матиме майбутнє.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН