Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні стартував проект «Суд очима майбутніх журналістів»

Раніше суд та всі його таємниці знаходилися за сімома замками. На превеликий жаль, далеко не всі представники ЗМІ розуміють сутність правосуддя, а тому не завжди є компетентними у висвітленні судових справ. Оскільки формування громадської думки залежить від публікацій журналістів, останні мають добре розуміти значення та роль суду для розвитку демократичного суспільства, постійно оновлювати свої знання про систему судів України та підвищувати власний рівень правової обізнаності.


18 жовтня стартував спільний проект «Суд очима майбутніх журналістів» за участю Херсонського окружного адміністративного суду, Господарського суду Херсонської області, Херсонського міського суду Херсонської області, які представили заступник керівника апарату Перепелко Валентина Олександрівна, головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення суду Бережна Альона Олександрівна, заступник керівника апарату суду Вишневський Михайло Валентинович відповідно.

Головними гостями стали студенти 2 та 4 курсів спеціальності «Журналістика» факультету української філології та журналістики Херсонського державного університету.


Про створення Херсонського окружного адміністративного суду та його структуру розповіли суддя-спікер Херсонського окружного адміністративного суду Морська Галина Михайлівна, Голова Херсонського окружного адміністративного суду Бездрабко Олег Іванович, кандидат юридичних наук, суддя Херсонського окружного адміністративного суду Войтович Іван Іванович.
Олег Бездрабко наголосив, що головною місією проекту є показати роботу суду не ззовні, а зсередини, аби майбутні журналісти зрозуміли, як працює суд, як відбувається надходження справ, їх розгляд.   

Голова Херсонського окружного адміністративного суду додав, що майбутні журналісти, правосвідомість яких тільки починає формуватися, є менш «зіпсованими», ніж старші колеги. Тому важливо, аби думка потенційного працівника ЗМІ формувалася не з певних виступів політиків, а з власної оцінки та поглядів.

Іван Войтович підкреслив, що в умовах демократичного суспільства журналісти відіграють одну з найбільш важливих ролей у формуванні суспільної думки стосовно того чи іншого питання. Тому «четверта влада» має розміти, яку відповідальність несе. Суддя закликав студентів рухатися в напрямку спеціалізації журналіста, адже останні часто є некомпетентними, висвітлюючи судові процеси. 

Студенти побували в приймальні голови Херсонського окружного адміністративного суду та безпосередньо в його кабінеті. Олег Бездрабко розповів про дозвіл зйомок під час судових засідань. Журналіст за дозволом повинен звернутися до прес-секретаря, повідомивши про мету та засоби зйомки. В суді не було жодного випадку заборони суддею проведення зйомки відкритого судового розслідування. Головне – об’єктивне висвітлення.
Сюрпризом для студентів стала можливість бути присутніми на слуханні підготовчого судового засідання, під час якого вдалося зрозуміти та відчути специфіку роботи судді. 

Майбутні журналісти ознайомилися з правилами поведінки у судовому засіданні:
* заходити до зали судового засідання після запрошення судового розпорядника або секретаря судового засідання;
* особи, присутні в залі судового засідання, представники ЗМІ можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіо запис з використанням портативних відео- та аудіо технічних засобів без отримання окремого дозволу суду;
* трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Якщо всі учасники справи беруть участь у судовому засідання в режимі відеоконференції, здійснюється транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет в обов’язковому порядку;
* журналісти, присутні в залі судового засідання, повинні дотримуватися визначених законодавством прави поведінки в залі судового засідання:
-вставати при вході до залу судового засідання судді та при його вході;
-стоячи заслуховувати рішення суду;
-дотримуватися тиші;
-додержуватися в судовому засіданні встановленого порядку;
– утримуватися від будь-яких дій, що свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил.
– представники ЗМІ, присутні на судовому засіданні (якщо вони не є стороною у справі) – просто спостерігачі, яким законодавством не надано можливості ставити запитання суддям або сторонам у справі під час судового засідання.
Негативними наслідками порушення правил поведінки в суді є:
* попередження за порушення правил поведінки у судовому засіданні;
* видалення порушника із зали;
* притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.
Тепер майбутні журналісти безперечно збагатилися та відкрили для себе багато нового, що «ховалося» за сімома замками.
✏️                                                                                                                                                                                                       Марина Азізова

Джерело -FB-ХДУ

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН