Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Третина жителів Херсона отримала рахунки із заборгованістю за газ

Майже третину мешканців Херсона «порадували» рахунками за червень 2018 року. ТОВ «Херсонрегіонгаз» доповнив це «щастя» листами. І все би було нічого, аби компанія – монополіст не вимагала у п’ятиденний термін сплатити «заборгованість» за природний газ яка нібито виникла у 2015 році. Люди в шоці. І дехто, сумлінні громадяни, побігли платити. Правильно це чи ні? Є чотири аргументи не реагувати на шантаж і не платити.


Перше – дії ТОВ «Херсонрегіонгаз» схожі на роботу приватних колекторів. Їхня практика – вибивати карткові борги. Прикладів у ЗМІ про це багато. Якісь особи наполегливо телефонують родичам своєї жертви, наполегливо наполягаючи про необхідність термінової сплати боргів. На що розраховують шахраї? Вірно, ми побіжимо рятувати близьких. 
Увага! У таких випадках, як і з вимогою ТОВ «Херсонрегіонгаз», тільки рішення суду є підставою сплати «заборгованості», а не аркуш папера, який Ви отримали. 
Друге – ТОВ «Херсонрегіонгаз» своїми незаконними діями, порушуючи п. 4 ст 3 ЦПК України, намагається здійснити перерахунок обсягу спожитого природного газу починаючи з травня 2015 р., хоча Постанова Окружного адміністративного суду м.Києва від 21.09.2015 р. за № 826/16447/1 набрала законної сили лише 04.11.2015 р. Закон не має зворотної дії!


Третє – Ані Кодексом газотранспортної системи, затвердженим постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2493, ані Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494, не передбачено здійснення постачальниками природного газу відповідних перерахунків обсягів спожитого природного газу та процедури зведення балансів минулих періодів. Така процедура не може бути передбачена чинним законодавством, оскільки вона буде в повній мірі суперечити Третьому енергетичному пакету ЄС. НКРЕКП рекомендувало постачальникам природного газу утриматися від незаконних дій, пов’язаних із виставлення побутовим споживачам рахунків, в яких вказуються донарахування обсягів спожитого природного газу минулих періодів у зв’язку із скасуванням Постанови № 237.
Четверте – Європейський суд з прав людини у рішенні від 20.01.2012 р. «Рисовський проти України» підкреслив особливу важливість принципу «належного урядування». Суд вказав, що державні органи, які не впроваджують або не дотримуються своїх власних процедур, не повинні мати можливість отримувати вигоду від своїх протиправних дій або уникати виконання своїх обов’язків. Ризик будь-якої помилки державного органу повинен покладатися на саму державу, а помилки не можуть виправлятися за рахунок осіб, яких вони стосуються. 


Саме тому ВО «Батьківщина» захищатиме порушені права громадян!
30 липня о 14.00 ми подаватимемо до Херсонського міського суду (вул. Маяковського) позов на незаконні дії ТОВ «Херсонрегіонгаз». Наявність безпідставно нарахованої заборгованості унеможливлює оформлення субсидій на оплату комунальних послуг (згідно з законом для надання субсидій не повинно бути боргів). Це важлива додаткова підстава діяти наполегливо і зупинити неправомірні вимоги.
Запрошуємо усіх херсонців прийти до будівлі суду у понеділок, 30 липня, о 14.00 та підтримати законні вимоги!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН