Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Активісти не повинні лише критикувати: критикуєш – пропонуй, – Євгенія Вірлич

За останні чотири роки роль громадських активістів у Херсоні значно виросла. Вони є лідерами громадської думки і часто її формують, до них дослуховуються пересічні городяни, депутати і невелика частина чиновників. Завдяки їх діяльності багато хто з виборців дізнаються про діяльність/бездіяльність своїх обранців. Це та частина суспільства, яка добивається медійного резонансу, коли йдеться про порушення депутатами їхніх зобов’язань, про нецільове використання бюджетних коштів або ж їх «розбазарювання».

У прямому ефірі студії «Українського півдня» херсонська громадська діячка Євгенія Вірлич відповіла на запитання кореспондента.

– За 4 роки казна міста отримала майже мільярд гривень додаткових надходжень. Євгеніє, чому на Вашу думку, громада Херсона поки не навчилась контролювати бюджетні видатки?

– Це входить до розряду відповідальності за ті податки, які ми платимо. Хоча це звучить начебто смішно: є уповноважені особи, які мають відповідати за планування дохідної та витратної частини. Громадськість має контролювати обидві частини, хоча це дуже важко. Будь-яке суспільство йшло до цивілізації через громадський контроль роботи чиновників. Лише останнім часом після Революції Гідності, окупації територій України, підприємці й активні громадяни стали більше контролювати роботу посадовців. Дуже приємно, що є серед них ті, яким це подобається, які перетворюють це на співпрацю. Це і управління соціальної політики Херсонської міськради, його очільниця Олена Рузгіс, обласний та міський центри соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді. На всі питання ми отримуємо компетентні відповіді від управління охорони здоров’я, відгукується на запити департамент житлово-комунального господарства. Активна громадськість, якщо вона має певний вектор своїх дій, повинна налаштовуватись на діалог і допомогу. Активісти не мають лише критикувати. Критикуєш – пропонуй. Я – підприємець, я хочу контролювати доходи і видатки бюджету, до того ж фахівець, який працював з бюджетом протягом десятка років, знаю, як це робити і хочу співпрацювати. Маю на це право, закріплене у законодавстві, Конституції. Я закликаю всіх, хто має час і натхнення, віднайти в собі бажання дізнатись, як витрачаються податки, які ви сплачуєте. Мені прикро визнавати, але частина депутатського корпусу цього скликання не знають, як саме розподіляються кошти і як правильно це зробити.

– Чи вдавалось активістам розкрити порушення у розподілі видатків і чи була реакція на це в суспільстві?

– Придбання і капітальні видатки – це статті витрат з високим ступенем нецільового використання коштів (роботи, які важко проконтролювати, кошториси робіт). У нас серед громадських діячів дуже мало фахівців, які здатні оцінити, що написано в акті виконання капітальних робіт і що зроблено. Якщо такі фахівці є, то життя у управлінь і департаменту немає. Були випадки, коли ми «ловили» департамент на нецільовому використанні коштів, коли вартість робіт та матеріалів була завищеною. Наші колеги проводили дослідження. Цікаво, що в нашому місті чи не найдорожчі дороги, світлофори, тощо. Якщо є така інформація, то треба звертатись до місцевих правоохоронних органів, до НАЗК, до НАБУ. У Херсоні за високу ціну отримуємо низьку якість. Реакція є в суспільстві, але за порушення нікого не звільнили з роботи, не вигнали з депутатського корпусу, але при цьому вони часто мають пояснювати свої дії правоохоронцям, у них проводять обшуки. І коли ці люди йдуть на вибори, то їхні виборці вже про них знають.

– Як доносите інформацію до херсонців?

– Ми змогли донести велику кількість інформації до виборців, як поводить себе людина, за яку ви віддали свій голос. Кожен городянин може скласти картину самостійно, відкрити Інтернет, побачити, як спілкується депутат, як він діє, яка в нього заробітна плата, чи відкритий він для виборців. У багатьох людей відкриваються очі. Ми стикаємось з тим, що депутат, який зобов’язаний приймати жителя міста будь-якого району, спілкується лише з виборцями зі свого округу. Ми говоримо про ці порушення, утворюється резонанс. Це важка робота і постійна, і бажано, що її виконували не лише 1 -2 активісти. На жаль, поки це дуже повільно діє в нашому місті.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН