Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині створено 6 інклюзивно-ресурсних центрів

Центри вже створені в Бериславі, Олешках, Новотроїцьку, Голій Пристані, Каховці та Новій Каховці. Триває реєстрація документів на відкриття такого ж центру у Херсоні на базі спеціальної школи №1.

Всього в спеціальних класах навчаються 1 536 дітей з особливими освітніми потребами, в інклюзивних- здобувають освіту 275 школярів, які мають особливості розвитку. За другою формою діти можуть навчатись лише за заявами батьків. І утворюються класи з 1-3 «особливими» дітками лише у випадках, коли їхні батьки ініціюють відкриття таких класів.

Методична робота з інклюзивного навчання акумулюватиметься у ресурсних центрах. Спеціаліст навчатиме методикам діагностики дітей з іншими потребами. Також – спеціальне обладнання для роботи дефектолога, логопеда, психолога. Існує перелік необхідних документів та обладнання для діяльності інклюзивно-ресурсних центрів та кабінетів інклюзивної освіти, які закуповуватимуться за державну субвенцію.

Торік з 19 мільйонів державних коштів, виділених на ці цілі, більше 13 мільйонів були повернуті до державної казни. Як пояснив начальник Департаменту освіти, науки та молоді Євген Криницький, до листопада 2017 не була роз’яснена відповідна постанова Кабміну у частині, як використовувати субвенцію на спеціальні класи (навчаються діти з одним порушенням розвитку) та на інклюзивні (в класі є від одного до трьох «особливих» дітей).

Херсон повернув левову частку субвенції, не встигли освоїти частину коштів Білозерський, Великоолександрівський, Горностаївський, Олешківський райони та Чаплинська й Музиківська ОТГ.

Цьогоріч сума субвенції збільшена до 24 млн. грн. Сесія обласної ради вже розподілила кошти на впровадження спеціальної та інклюзивної освіти по районах. Тепер – справа за місцевими радами, які мають спрямувати державні кошти до закладів освіти.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН