Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Селяни Херсонщини масово позбуваються своїх коров: “На нас хтось заробляє мільйони”

Згідно з домовленостями з ЄС, з липня має набрати чинності норма, за якою посилюються вимоги до закупівлі молока, що йде на переробку. Згідно з цією нормою, зникає поняття молока другого сорту, до якого відносять молоко домашніх корів. Чи не призведе це нововведення до зникнення корівок на приватних подвір’ях, поки важко сказати. Та є ще одна вагома причина масового зменшення на українських подвір’ях поголів’я великої рогатої худоби – вкрай низькі закупівельні ціни домашнього молока.

Днями на Привокзальному ринку в Херсоні довелося не раз почути від покупців-пенсіонерів: «Вже літо, багато трави, а молоко таке дороге…». Ціна на молоко там була 9 і 10 гривень за літр. Боляче розуміти, що наші пенсіонери не посилять навіть таку, здавалося б, невелику ціну.

Їх можна зрозуміти – пенсія у багатьох не більша за 2 тисячі гривень. А на такі гроші не розженешся. Тому старенькі або взагалі не купують натуральне молочко, або беруть всього півлітра.

Та жаліти приходиться не тільки пенсіонерів. Одні виробники молока мають змогу їздити до обласного центра чи іншого міста і самостійно продавати молоко за більш-менш вигідною ціною. А от тим сільчанам, які живуть у віддалених населених пунктах, доводиться віддавати молоко за безцінь.

Як повідомляє сайт Голопристанської райдержадміністрації, зараз у цьому районі коров’яче молоко в населення заводи скуповують по 3,8 гривні за літр. Раніше ціна була 5 гривень. На таку ситуацію власники рогатої худоби реагують категорично – корів хочуть позбуватися.

В свою чергу представники молокозаводів пояснюють зменшення закупівельних цін на молоко подорожчанням пального, незручною логістикою, невеликими об’ємами продукту, а ще – зменшенням попиту на готову продукцію та зниженням цін на неї, пише видання.

Остання причина взагалі звучить смішно. Люди, ви що знущаєтесь з простого народу? Молочні продукти в магазинах лише дорожчають! За штучне молоко, у більшості – з порошку, здирають не менше 22 гривень за літр! Сметана вартує в средньому 20 гривень за 350 грамів. Яке там здешевлення!

А що до зниження попиту – не треба драти три шкури з покупців і намішувати у молочну продукцію крохмалю, муки та іншого. 

За інформацією управління агропромислового та економічного розвитку райдержадміністрації, в Голопристанському районі більше 99% корів утримуються в господарствах населення. Скуповують молоко Херсонський, Каланчацький, Олешківський маслозаводи, підприємство «Веселий пастушок» компанії «Данон».

Але нещодавно Херсонський молокозавод перестав заїжджати та забирати молоко в подвір’ях в селі Гладківка, через малі об’єми продукту та невиправдані транспортні витрати. Звісно, сільчан це шокувало: навіть за такої мізерної вартості молоко нікому не потрібно?

Цю ситуацію таки виправили. Завдяки співпраці з департаментом агропромислового розвитку ОДА тепер молоко скуповує Олешківський молокозавод. Але ціна залишилася мізерна.

Таке враження, що підприємства-скупники змовилися. Адже для кожного не може бути вигідною однакова закупівельна вартість. Та ще й така низька. Молокозаводи не розташовані поруч, тож кожний має свої певні транспортні витрати. У кожного – різні потужності, різне обладнання, технології, свій штат працівників. Відтак, і пропозиції щодо ціни мають бути різними. Та де там!

«На нас хтось заробляє мільйони», – впевнені ображені сільчани. Звідси і бажання – позбутися своїх корівок. І це жахливо! Люди в селах важко працюють, є виробниками натуральних продуктів, а ще – частинкою молочної галузі, яка вже багато років ледве жевріє. Але хтось своїми діями наче намагається перерізати цей останній доступ до «кисню»…  

Гривна.Новый формат

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН