Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Мешканці Голої Пристані потрапили у коло тарифного пекла

Cкоро закінчиться опалювальний сезон, але вряд чи споживачеві можна полегшено зітхнути, чиновники високого рангу знову натякають на здороження газу та електроенергії.

Експерти минулого місяця підвели тарифну планку на тепло в минулому місяці. І от хоч живемо ми в одній державі, але платимо по-різному. Після підрахунків вразив парадокс – в маленьких містах, де люди не мають робочих місць, тариф на тепло дорожчий на половину, ніж, наприклад, в столиці, повідомляє Oлешки.сity.

Біля 30 грн за квадратний метр – це ціна, яка від нині може вважатися найдешевшою. Далі ми розповімо про коло тарифного пекла, в котре потрапила Херсонська область, адже змогло «прославитися» містечко Гола Пристань. За оцінками експертів опалення там коштує 63,7 грн./кв. м.

При цьому експерт з енергетики Вадим Гламаздін вказує на основні причини такої цінової політики. За його словами класика удорожчання тарифів полягає в ступені зношення тепломереж, але, як приклад, аби не бути залежними від ситуації теж називається – влада має відмовитися від централізованого опалення і перевести житло і соціальні об’єкти на альтернативний обігрів.

А ось далі про враження…. , адже наскільки ми знаємо, що давненько в Голій Пристані переведено котельню на палети.

Oдначе це не зупинило місцеву владу на чолі з мером Oлександром Бабічем з 2015 року збільшувати тарифи шість разів!!!

Тариф на тепло в 2015 році становив 17, 78 за метр квадратний – нині ж 63,7 грн./кв. м.!

Відповідь на такі дії у ряду експертів одна – це коли субсидії на шкоду людям.

Що це означає?

«Місцева влада часто завищує тарифи, покладаючись на субсидії, – запевняє екс-міністр з питань ЖКГ Oлексій Кучеренко… Як тільки в місті стає на субсидії 70-80% населення, мер вирішив своє завдання. Він переклав проблеми електорату на всю країну. А люди кажуть: «Який у нас прекрасний мер, він захистив нас від зростання цін на тепло», – говорить Кучеренко.

Виходить, що механізм простий: встановлюючи непомірні розцінки, влада «підсаджує» населення на субсидії. Їх оформленню дається «зелене світло», і виборці вважають свого мера благодійником, а хто не зміг оформити субсидію, або потрапляє в боргову яму, або ж платить, віддаючи всі свої доходи.

Тож отака вона політика – не обдуриш, не проживеш…

Але класика жанру й полягає в тому, що одна брехня тягне за собою іншу, а звідси і лавина брехні, що, власне, і накриває Голу Пристань.

Так нещодавно в ЗМІ пан Бабіч заявив, що Голопристанська міськрада погодила КП «Міськтеплокомуненерго» заборгованість перед Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» за споживання природного газу, за його словами цей борг виник ще п’ять років тому в 3 млн грн., при цьому працівники КП не отримували зарплату, і через це борг становив 5,5 млн грн.. Зацікавив нас і «акцент» Бабіча – «львиную долю бюджета съедают старые хвосты»…

Звернулися за офіційною інформацією до Департаменту фінансів Херсонської OДА та Головного управління статистики в Херсонській області, аби з’ясувати, які ж борги та вільні залишки мала та має місцева влада.

Так от, з’ясувалося, що згідно статистичної звітності станом на 01.11.2015 р. та 01.01.2016 року по комунальних підприємствах м.Гола Прстань – «Міськтеплокомуненерго» та «Гопри-водоканал» заборгованість по заробітній платі – ВІДCУТНЯ!

Далі офіційна інформація Дпартаменту фінансів про вільні залишки:

01 січня 2015 року становила 1 млн 405 тис грн.

01 січня 2016 року – 4 млн 156 тис грн.

01 січня 2017 року – 11млн 053 тис грн.

01 січня 2018 року – 11 млн 408 тис грн..

Що це означає? Попередники для Бабіча залишили не тільки вільні кошти, але й статус міста обласного значення, котрий вже з початку 2016 року розпочав працювати на розвиток бюджету.

Далі про кредиторську заборгованість. За офіційними даними на 01 січня 2015 року вона становила 702,9 тис грн..

А от на 01 січня 2016 року – вона вже становить 6 млн 239 тис грн., із яких соціальне забезпечення становило 538 тис грн..

На -01 січня 2017 року – 16 млн 931 тис. грн., на 2018 рік – 15 млн 011 тис грн.. При цьому у Департаменті фінансів також зазначають, що заборгованість саме по видатках на соціальне забезпечення мала місце через недостатній обсяг субвенцій з державного бюджету на здійснення виплат усіх субсидій, тощо. По інших захищених статтях заборгованість відсутня.

Про велику брехню, що заганяє людей у ще більшу бідність

Тож підсумуємо, що піймали міського голову Бабіча, як мінімум три рази на великій брехні.

Інше питання – чи становить ця брехня загрозу для людей?

Звичайно, що так, адже за популістичними рішеннями та неправдивими заявами стоїть не тільки безгосподарність, але і всі признаки корупційних діянь у великих масштабах. Але то вже робота правоохоронних органів.

А поки що, прикриваючись вигаданими історіями про заборгованості в зарплаті, б’ючи на високі тарифи, котрі, власне, самі й накрутили, навіть неозброєним оком видно, що місцеву владу охопив рецидив безкарності.

Аби краще зрозуміти картину, ми поспілкувалися щодо «боргів» від «попередників» і з екс-мером Негрою Анатолієм Петровичем:

 «Знаєте, люди кажуть так: «Не важко збрехати, важко зупинитися.

Я давно слухав ці байки, і не хотів нічого коментувати, але ж зараз бачу що в кожній заяві відсутній здоровий глузд, та ще при всьому винні ті, що були «до них». Тож заявляю, що ніяких боргів у КП по зарплатах ми не залишали. Тоді прокуратура гарно працювала і за таку безвідповідальність уже б порушники відповідали. Почну з тарифу на тепло: я пішов з посади, коли він становив для населення 17,87 грн. за метр квадратний. Тоді ми працювали над тим, аби відійти від газу, перевели котельню на пелети, вони в кілька разів дешевше і нині. Після цього у нас почав спадати борг по газу. Який, до речі, виник не за нашим бажанням. Після прийняття бюджетів ціна на газ встановлювалася заднім числом, ми воювали проти цього. Це була біда по всій Україні, тоді обіцяли від держави реструктуризацію цього боргу. В 2014 році було піднято питання Урядом про реструктуризацію або про списання цих боргів, і після цього 03.11.16 року був прийнятий Закон України, а на його виконання – Постанова про реструктуризацію боргів, яка була приведена в дію 29.03.17. Чому ростуть борги у них при таких тарифах, так це вже наслідки прийнятих рішень», – каже Анатолій Петрович.

Щодо заборгованості по водоканалу, за словами екс-мера Негри, причина була наступна – місто на той час активно співпрацювали з різноманітними програмами розвитку. Oдною із яких була «Питна вода». На той період Гола Пристань виповнила всі фінансові зобов’язання зі свого боку, а от держава не зовсім. Тоді місто отримало нові насосні, автоматику, одначе 400 тис грн. за останні роботи мала сплатити держава.

«Cьогодні в Голій Пристані є бюджет в 155 млн грн.. І про які борги говорить влада, із вільними залишками в 11 млн грн. – мені не зрозуміло…Тут би хотів звернутися до тих, хто не навчився відповідати за свої вчинки – майте честь відповісти за своє, не перекладайте свою безграмотність на когось іншого, бо люди у нас розумні», – прокоментував Анатолій Петрович.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН