Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Олешківських пісках на Херсонщині відновлюватимуть озера

На території найбільшого піщаного масиву у Європі – в Олешківських пісках – захисники природи вирішили відновити низку оазисів – мінеральних озер, покритих травою та кущами. Про це розповідає менеджер проектів Українського товариства птахів (ТОП) Вікторія Шевчук.

«Як і будь-яка напівпустеля, Олешківські піски мають свої оазиси. Вони є місцями концентрації біорізноманіття та дикої природи, серед яких є досить рідкісні види. Якщо вони зникнуть, то напівпустеля перетвориться на справжню пустелю, – пояснює Вікторія. – Олешківські оази – це система озер, куди входять найбільш цікаві озера Довгe, Солоне та Дідове. На жаль, сьогодні екосистема знаходиться в деградованому стані і потребує природоохоронних заходів по стимулюванню та покращенню гідрологічного режиму. Загальна площа цих озер близько 70 гектарів. Зараз вони майже повністю покрити очеретом та рогозом і знаходяться в замуленому стані».

Для відновлення оптимального природного стану озер Українське товариство охорони птахів, партнер BirdLife International в Україні за фінансової підтримки Фундації Кока-Кола та у співпраці з Національним природним парком «Олешківські піски» розпочали проект «Відновлення озер Олешківських пісків». Проект покликаний покращити гідрологічний режим озер, тобто запобігти пересиханню та заростанню озер очеретом та рогозою.

«До кінця 2018 року команда проекту планує провести дієві природоохоронні заходи: зменшити рослинну захаращеність, зібрати верхній шар ґрунту з дна озер, провести днопоглиблення тощо, – каже Вікторія Шевчук. – Це робиться для відновлення природних механізмів саморегуляції унікальних водно-болотних угідь Херсонщини. Усі заходи потрібні, щоб додати в екосистему близько  1 млн кубометрів прісної води і природне чудо України буде збережене».

Нагадаємо, це не перший водний проект, який реалізує ТОП. За останні чотири роки було втілено шість таких проектів у співпраці з національними природними, регіональними ландшафтними парками та місцевими громадами. Це дозволило додати близько 15 млн кубометрів прісної води в Миколаївській, Одеській та Херсонській областях. Всі проекти спрямовані на запобігання пересиханню водних об’єктів Півдня України.

«День»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН