Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителі Херсонщини мають сплатити податок на нерухомість протягом 60 днів після отримання платіжки

Якщо нарахування відбулося за результатами звірки, то можна не хвилюватися, що цьогорічний строк сплати податку на нерухоме майно ви проґавили. Відлік починається лише з того дня, коли людина на руки отримала відповідну платіжку.

«За результатами звірки платник подає заяву. Заява розглядається, до податкового блоку вноситься інформація щодо об’єктів оподаткування, формується податкове повідомлення-рішення. Від дати його отримання власник нерухомості має сплатити податок протягом наступних 60 днів», – пояснила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Херсонській області Олена Грищук.

Змінили місце реєстрації (по-старому – прописки) – обов’язково повідомте про це фіскальну службу. Повідомлення про всі нараховані податки надсилаються лише на так звану податкову адресу платника.

«Великою проблемою щодо вручення податкових повідомлень-рішень у нас є неактуальні податкові адреси. Податкова адреса платника присвоюється за місцем проживання. Громадяни, змінюючи місце проживання, не подають до податкової інформацію про зміну прописки і обліковуються у податковому органі за старою податковою адресою», – продовжила Олена Грищук.

Дехто таким чином переховується від податківців. Вважають, що новий власник нерухомості сплатить всі борги. Але це хибна думка. Недоїмка числиться за кодом платника, а не місцем його реєстрації. Якщо платник податків не отримав податкове повідомлення-рішення, воно повертається до податкового органу. Поштове відділення зазначає, з якої причини повернулося відправлення. Це вважають датою отримання повідомлення, і з того часу нараховують борг власникові нерухомого майна.

У законодавстві є норма, що платник податків має повідомити фіскальну службу про зміну місця своєї реєстрації у тридцятиденний термін. Але її мало хто дотримується. Інформація подається за спеціальною формою 5-ДР. Начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Олена Грищук говорить, що часто звірки з того чи іншого податку доводиться починати саме з цього. Коли актуальна адреса й податкова не співпадають, то податківці вимагають, щоб людина спочатку зареєструвалась за новим місцем. Тим часом формується повідомлення-рішення за новою податковою адресою.

Кожного дня в управлінні оподаткування фізичних осіб головного управління ДФС області приймають не менше 20 осіб, які приходять з питань, пов’язаних з податком на нерухоме майно. Багатьом вже надсилали платіжки, але листи повернулися, тому що людина змінила місце реєстрації. Багатьом вже нарахували борг і штрафні санкції. Тут не допоможе і звірка, адже недоїмка утворилася через провину платника

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН