Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні пройшов третій міський літературний конкурс імені Миколи Братана

Конкурс вже втретє організувало управлінням культури міськради та Централізована бібліотечна система. Херсонська молодь пише прозу, вірші і навіть пісні. І кращих літераторів нагородили в академічному музично-драматичному театрі ім. Куліша під час урочистостей, присвячених Дню слов’янської писемності та мови.

Конкурс проходить на базі міської бібліотеки ім. Лесі Українки за підтримки управління культури. Там твори спочатку зашифровують під номерами, потім роздають членам журі і ті абсолютно неупереджено мають розподілити призові місця. Переможців визначають за найбільшою кількістю балів. Для визначення робіт, що братимуть участь у фіналі конкурсу, оргкомітет створює спеціальну незалежну комісію, до складу якої запрошують філологів, фахівців у сфері мови і літератури, літературних критиків, журналістів та представників видавництв.

«Микола Братан завжди говорив, що треба нагороджувати молодих. Сьогодні нагородили юних і молодих. Оцей третій конкурс показав, що молода, юна херсонська література грає у вищій лізі. Особливо порадували прозаїки – твори, які можна і треба друкувати у повному обсязі», – розповідає Анатолій Марущак, член журі, заслужений журналіст України.

Твори переможців конкурсу або їх фрагменти надрукували у спеціальній збірці. Для багатьох це перше у житті видання. Син Миколи Братана Віктор називає її найкращою за всі роки існування змагання.

Конкурс імені Миколи Братана проводиться з 2013-го раз на два роки. У ньому беруть участь поети і прозаїки у віці до 40 років в номінаціях «Учнівська молодь», «Студенти», «Доросла категорія».

«Бібліотека вже втретє підтримує нашу творчу молодь. Ми збираємо їх у наших лавах. Вони приносять нам твори і ми вважаємо, що це є дуже перспективним та дуже популяризує нашу бібліотечну систему. В бібліотеці зараз дуже багато нових українських авторів і вони дійсно дуже популярні серед молоді. Їх беруть, їх читають», – коментує Валерія Шевченко, координатор ЦБС м.Херсона.

Валерія Тищенко участь у конкурсі бере вдруге. Першого разу вона подала свої твори ще під час навчання у восьмому класі і одразу отримала перше місце. Зараз вона вже закінчує школу. І знову перемогла у своїй номінації. Власної збірки поетеса ще не має, хоча її твори друкували вже неодноразово. Найулюбленіша тематика дівчини – філософська та інтимна лірика.

У святковому концерті до Дня української писемності та мови взяли участь херсонські артисти і художні колективи. Він щорічно відзначається в Україні 9-го листопада. Згідно з православним календарем, в цей день вшановується пам’ять преподобного Нестора Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН