Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Експерти на місцевому телеканалі говорили про новий виборчий закон

Депутат місцевої ради повинен бути відлучений від партійного впливу й має представляти інтереси жителів виборчого округу. Законодавство, за яким були обрані депутатські корпуси нинішнього 7 скликання, потрібно змінювати.

У Херсонській області 17 округів залишились без представника, а деякі мають кількох депутатів. Діючий закон спотворив саму сутність депутатства, адже це представник інтересів виборців свого округу. Що треба змінити в законодавстві і яким повинен бути депутат місцевої ради, обговорювали учасники передачі «Перехрестя думок» на телеканалі «Скіфія».

Переважна більшість депутатів місцевих рад, які обрані за партійними списками, «вскочили» до певної політичної сили за півроку до перегонів. Україна, на жаль, не має історичної традиції партійності й політичної відповідальності перед виборцями.

«На моє глибоке переконання, депутати місцевих рад повинні займатись життям громади, а не політикою, не копіювати Верховну Раду. Те, що ми бачимо на всіх рівнях, і в Херсонській області в тому числі, депутати стають заручниками своїх партій, в той час, коли партії об’єднують лише 2% населення України», – сказав завідувач кафедри державного управління і місцевого самоврядування ХНТУ, професор Іван Лопушинський.

Діючий виборчий закон спотворив і сутність такого представницького органу як обласна рада. Депутат повинен представляти певну територію, але якщо він обраний від Високопільського району, а сам ні разу не був на його території, то про який захист інтересів жителів йдеться? Зараз депутатів «закріплюють» за районами, але це мало що дає.

Спікери телепрограми торкнулись ще одного болючого питання – сумісництва. Депутати є директорами освітніх та медичних установ, керівниками комунальних підприємств, засновниками яких є ця рада. Постійний конфлікт інтересів і спокуса виділити собі більше, аніж іншим.

«Ми всі чекаємо, коли буде підписаний «Закон про службу в органах місцевого самоврядування», де сумісництво буде унеможливлене. Це було б справедливо, зникав би оцей момент постійного конфлікту інтересів, за яким слідкує НАЗК і за яким люди постійно потрапляють «у гречку». Навіщо створювати такі умови, за яких людина може згрішити», – прокоментувала голова регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Оленковська.

У вимогах до депутатів, чиновників, працівників місцевого самоврядування існує правило трьох «П»: патріотизм, професіоналізм і порядність. Якщо отримати професійні навички можна у вищій школі, то патріотизму й порядності можуть навчити батьки, школа, суспільство.

«До виборів потрібно ставитись відповідально всьому суспільству. Тільки від того, чи зробимо ми свідомий вибір депутатів, які представлятимуть наші інтереси наступні чотири роки, залежатиме, як житимемо ми й наші діти та онуки», – підсумував настоятель Свято-Троїцького храму, протоієрей Євген Сидоренко.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН