Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Великокопанівська ОТГ: рік життя в об’єднаній громаді

Рік тому жителі Абрикосівки, Добросілля та Великих Копанів утворили об’єднану територіальну громаду. За цей час створений відділ освіти, ланка первинної медико-санітарної допомоги. Бюджет ОТГ становить 12 мільйонів власних коштів, 20 мільйонів через субвенцію на освіту й медицину надає держава. Половину власних надходжень забезпечує акцизний податок, але повертається він на місця із затримкою у три місяці.

На засіданні регіональної платформи Асоціації міст України було озвучено, що цей вид податку ще протягом двох років надходитиме до місцевих бюджетів, а з 2020 року – до Державного.

«Це вже будуть ризики. Де нам шукати джерела надходжень для того, щоб перекрити видатки, які ми зараз фінансуємо саме з акцизу? Зараз «латаємо дірки» у тих установах, які дісталися у спадок. Потрібно вирішувати питання з опаленням, ремонтом котелень, закупівлею вугілля, ціна на яке підвищилась. Грошей на розвиток громади поки не вистачає», – розповіла голова Великокопанівської ОТГ Валентина Костенко.

У центрі об’єднаної громади – Великих Копанях – соціальні об’єкти перебувають у задовільному стані. Щоб довести до такого рівня школи, дитсадки, заклади культури у селах, що доєднались, потрібен час та додаткові гроші. Валентина Костенко розповіла, що зараз виготовляється проектно-кошторисна документація на ці об’єкти. Після узгодження влада ОТГ планує налагодити співпрацю з міжнародними донорами.

Лідія Григор’єва

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН