Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чи потеплішає взимку в аудиторіях Херсонського техуніверситету

Останні 2-3 зими студенти ХНТУ не мали змоги слухати лекції в 1-му навчальному корпусі через низьку температуру в приміщенні. Зараз з’явилась надія на те, що опалювальна система буде відремонтована за державні кошти.

За депутатським зверненням Олександра Співаковського, Міносвіти збільшило капітальні видатки виші на 1 млн. 490 тис. грн. До речі, це вперше за 25 років Незалежності України херсонський виш отримає кошти на капітальні видатки. За умови вчасного надходження коштів, систему опалення планують підготувати до прийому теплоносія.

Але прийняти тепло, це одне, а платити за нього – інше, не менш проблемне питання. Ректор ХНТУ Юрій Бардачов розповів, що зараз триває корегування проекту капремонту внутрішньої системи опалення. Проект у вищої школи розроблений ще 2008 року, змінити потрібно лише кошторис.

«У разі надходження коштів буде проведений капітальний ремонт внутрішніх мереж опалення 4-х поверхів корпусу №1. Дуже складне питання, у системі багато поривів. За власні кошти ми плануємо відремонтувати зовнішні мережі і підготувати систему до прийому тепла. А ось чи буде тепло – питання не менш складне. За нього потрібно платити, а держава, на жаль, останніми роками взагалі не виділяє коштів на комунальні платежі вищим школам. Така ситуація в усій Україні. У Київському політехнічному, наприклад, з 28 навчальних корпусів опалюються взимку 3», – зазначив «Українському Півдню» Юрій Миколайович.

Після підвищення мінімальної заробітної плати додаткове навантаження лягло на спецфонд університету. Цього року зменшилась кількість «контрактників» і «бюджетників» – відповідно 200 і 106. За програмою «збереження людського капіталу» до ХНТУ вступили 12 абітурієнтів з Криму. А по 11 дітях з родин воїнів АТО, навчання яких має оплачуватись з обласного бюджету, поки не укладені угоди. Тож, вища школа не в змозі проводити капітальні ремонти і оплачувати комунальні послуги з «власної кишені».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН