Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Національному природному парку “Нижньодніпровський” розвивають рекреацію

2015 року був створений Національний природний парк «Нижньодніпровський». На відміну від заповідника, де існують жорсткі обмеження, у національному парку дозволено користування територією. Все залежить від зони.

У «Нижньодніпровському» представлені всі чотири. Перша – з суворими обмеженнями – заповідна. Становить 14,5 тисяч гектарів з 80 тисяч загальної площі. Наступна – 20 тисяч гектарів рекреації, яка поділяється на стаціонарну (в ній можна будувати бази відпочинку, готелі, кемпінги) та регульовану (для відпочинку місцевих жителів з наметовими містечками, тощо). І найбільша зона – господарська.

«При утворенні парків існує певний супротив місцевого населення через відсутність інформації. Територія НПП «Нижньодніпровський» має найбільше антропогенне навантаження. З парком межують 43 сільських населених пункти, міста Херсон, Нова Каховка, Олешки та Гола Пристань. Тобто величезна кількість людей живе на межі паркової території. І більша частина національного природного парку – це господарча зона, де ніяких обмежень з використання земель не існує», – роз’яснив директор «Нижньодніпровського» природного парку Олексій Чачібая.

Статус дозволить розвивати рекреацію. Законодавство дозволяє облаштовувати тут зони відпочинку. Для «зеленого туризму» це просто рай. Між Національним природним парком та Новокаховською міською радою та Бериславом і районом підписано меморандум з розвитку острова Козацького. З 50-х років минулого століття цей острів був місцем, де проводили уїк-енд новокаховчани та жителі навколишніх населених пунктів. Супротив утворенню нацпарку був з боку мешканців придніпровських сіл, оскільки вважалось, що буде заборонено на його території випасати худобу і косити траву. Але після отримання і вивчення документів, говорить Новокаховський міський голова Володимир Коваленко, всі сумніви й міфи розвіялись.

«У співпраці з державною структурою ми хочемо зробити територію острова Козацький зоною розвитку й відпочинку. Всі повинні зрозуміти, що стихійного відпочинку не буде. Ми маємо дати можливість природі відродитись. І підписаний меморандум – це план співпраці у цьому напрямку на десятиліття, а то й на століття», – сказав очільник Нової Каховки Володимир Коваленко.

Зараз Новокаховська міська рада розробляє проекти з розвитку острівської території. Насамперед, створення серйозної інфраструктури, яка б не завдала шкоди екосистемам озер, плавнів, флори й фауни. За умови затвердження проектів, держава може підтримати фінансово їхню реалізацію.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН