Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Майже тисяча людей на території південних областей України працювали за схемою, яку податкові міліціонери вважають незаконною

Підприємці використовували «аустафінг», тобто виводили людей за штат і орендували їх у іншої фірми. Остання оформлювала людей, використовуючи реквізити іноземців. Такими послугами скористувалися майже 100 підприємств.

В Україні «аутстафінг» не заборонений. Про нього просто немає жодного слова у законодавстві. А що не заборонено, то дозволено. Але в нашій державі трудові відносини чітко регулює кодекс законів про працю та податковий кодекс.

«На території України дуже велика кількість підприємств, які використовують даний термін і працюють виключно в правовому полі. Це не є проблемою. Держава надає таку можливість працювати. Будь-ласка, працюйте, сплачуйте податки, спіть спокійно, питань немає. В даному випадку це – картинка, що ми працюємо і займаємося «аутстафінгом», а насправді ні копійки не надійшло, підприємство працює в реальному секторі економіки і жодної людини не працевлаштовано на підприємстві. Скажіть, будь-ласка, яким чином здійснюється ця діяльність?», – прокоментував перший заступник начальника ГУ ДФС у Херсонській області Дмитро Сосинович.

Підприємці у різні способи намагаються зменшити податки. А попит породжує пропозицію. В Херсонській області почали пропонувати свої послуги дві фірми. Найняти одного працівника у них коштувало 450 грн. на місяць. При чому, зарплату можна було платити яку заманеться і нібито про податки можна забути. Підприємство дійсно використовувало схему «аутстафінгу», не сплачуючи до бюджету жодного із загальнобов’язкових податків. Не захищеними були і наймані працівники. За них не сплачувались єдиний соціальний внесок та інші платежі.

Податкові міліціонери відкрили кримінальне провадження. Триває слідство. Правоохоронці зараз досліджують величезний обсяг інформації і вилучених доказів. Але слідство налаштовані закінчити найближчим часом і передати матеріали до суду.

«У даному випадку це схема для того, щоб люди були нібито працевлаштовані. В реальності виходить так, що у цих працівників не сплачено ні прибутковий, ні єдиний соціальний податок, ні військовий збір. Жодної копійки не надійшло», – повідомив начальник оперативного управління ГУ ДФС у Херсонській області Олександр Лукашов.

Від такої схеми постраждали і самі робітники, які віднесли свої трудові книжки працедавцю, навіть отримали відповідні записи у цей документ. Але, за українським законодавством, якщо податки і внески у фонди не сплачуються, то людина працює нелегально.

Під час обшуку податкові міліціонери вилучили 247 трудових книжок, майже 25 тисяч доларів США, печатки іноземних фірм та «чорну» бухгалтерію. Іноземна компанія має право наймати працівників, але для цього вона повинна бути зареєстрована у нас в державі відповідним чином і виконувати вимоги нашого законодавства. Податкові міліціонери говорять, що бізнесмени цього не зробили, і це стало підставою для відкриття кримінального провадження.

Підприємці порушили чимало українських законів, за що передбачено покарання від 5-ти до 8-ми років позбавлення волі (за ухилення від сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН