Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У херсонській STEM-школі діляться інноваційними поглядами з молоддю

У квітні Херсонський державний університет відкрив STEM-школу для дітей, завданнями якої були підвищення зацікавленості школярів у вивченні природничих дисциплін, інженерії та математики, з одного боку, залучення абітурієнтів до вступу у виші на ці спеціальності. STEM-освіта довела свою ефективність у США, країні вдалось забезпечити себе кадровим резервом за рахунок покращення наукової та математичної освіти.

Протягом літа діти від 5 до 15 років мали змогу гратись, відвідувати майстер-класи, але головними були заняття з курсів „Фізика у дослідах та експериментах”, програмування скретч (візуальне об’єктно-орієнтовне середовище програмування для учнів молодших та середніх класів), конструювання на базі LEGO Education WeDo. Про те, що цей напрямок цікавий дітям, свідчить той факт, що близько чверті загальної кількості дітей відвідали дві зміни табору поспіль, а двоє діток – навіть три. Розвиток STEM-напряму обумовлено особливостями сприйняття інформації молоддю і вимогами у формуванні сучасних навичок. На сьогодні не актуально, щоб дитина запам’ятовувала великі обсяги інформації. Набагато важливіше, щоб учень міг швидко знайти, проаналізувати інформацію, систематизувати її, вміти працювати у команді, бути комунікабельним. Перед сучасною школою стоять завдання: формування інших компетентностей учня, аніж це було 20-30 років тому”, – розповіла завідувач Центру післядипломної освіти, доцент кафедри інформатики, програмної інженерії, академічної кібернетики ХДУ Наталя Кушнір.

Херсонська школа протягом літа відпрацювала 5 змін курсу „Літній інтенсив” і може поділитись досвідом з вчителями загальноосвітніх шкіл, які мають бажання впроваджувати у своїй роботі елементи STEM-освіти.

Спільно з Херсонською академією неперервної освіти STEM-школа ХДУ провела обласний семінар, в якому взяли участь 39 освітян, які мають намір у викладанні своїх предметів застосовувати новітні технології та 3D-принтери.

В Україні створена STEM- асоціація, «Інститут модернізації змісту освіти» створив центр з розвитку цього напрямку, новітні методи освіти підтримують громадські організації. Тобто є попит від освітніх закладів, вчителів, які хочуть отримати інформацію, яка матеріальна база потрібна для впровадження STEM-освіти на різних предметах (математика, фізика, англійська мова, природничі науки, тощо). З іншого боку, це відповідає запитам сучасних дітей. Планується, що STEM-школа ХДУ з жовтня розпочне системні заняття.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН