Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Підвищити рівень регіональної освіти можемо лише ми на місцях,- Співаковський

Результати зовнішнього незалежного оцінювання на Херсонщині невтішні. 22 місце – по Україні. 75% абітурієнтів з найвищими балами ЗНО виїхали за межі області й вступили до вишів інших міст. 25% випускників з балом нижче, ніж 135 стали студентами херсонських університетів.

Як змінити ситуацію в регіональній освіті, підвищити якість навчання у загальноосвітніх навчальних закладах і вишах, щоб діти і їхні батьки бачили перспективу в нашому регіоні, а не виїжджали деінде.

На запитання кореспондента «Українського Півдня» відповів народний депутат, перший заступник голови комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський. Новий «Закон про освіту», який парламентарі повинні розглянути на пленарному засіданні одразу після канікул, допоможе вирішити проблеми регіональної освіти, а їх багато: міграція найталановитіших, низькі результати ЗНО, недостатній рівень освіти у невеликих населених пунктах.

«Новий закон переведе м’яч на наше поле. Філософію розвитку освітнього простору формуватимуть освітяни, а не Мінфін. Всі місцеві проблеми освіти повинна вирішувати влада ОТГ, району, міста, області. Влада має повернутись до вчителя і забезпечити йому систему постійної перепідготовки, доступ до нових технологій, до сучасних інструментів. Коли вчитель таким чином «докапіталізується», то повернеться вже іншим вчителем і дасть нові підходи, знання, вміння своїм учням. Підвищити рівень регіональної освіти можемо лише ми на місцях, Київ цих проблем не вирішить», – прокоментував народний депутат Олександр Співаковський.

Ще одна з проблем освіти в регіоні, яка і є причиною міграції абітурієнтів з високими балами ЗНО – невисокі місця херсонських вищих шкіл в загальноукраїнському рейтингу. Це можуть вирішити лише самі університети і повернути довіру до себе батьків і дітей.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН