Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Качкарівська середня школа готується до ювілейної дати

Наступного року Качкарівській школі, що у Бериславському районі, виповниться 145 років. Заснована як церковно-приходська з початковою освітою 1937 року вже вчила дітей сільської бідноти середній освіті. Тож, цього року віздначають 80-річчя створення середньої школи на селі. Нині у навчальному закладі отримують освіту близько 100 дітей.

В школі 38 педагогічних і технічних працівників. Вчителя працюють всіх спеціальностей, тільки-от вчитель математики предпенсійного віку і треба зараз думати, як оновити кадри. Бо хто вчитиме дітей основному предмету на селі?“, – сказала директор Качкарівської ЗОШ Антоніна Краєвська.

Забезпечити село кадрами може реалізація програми «Розвитку людського капіталу», про неї знають на Качкарівці. Тепер з сільським головою думають, як скористатись нею і підготувати вчителя математики для школи.

«Я вважаю, що це потрібна і вчасна програма. У нас є багато випускників педагогічних вузів, але не всі повертаються до села. Невисока заробітна плата, відсутність власного житла. Якщо програма дійсно запрацює, то ми сподіваємось, що до нас повернуться сьогоднішні випускники. Бо наявність житла відіграє велику роль. Це працюватиме на розвиток сільської місцевості. Тим більше, у нас є і базове агропідприємство “Злато Таврії”, де може бути працевлаштована дружина чи чоловік вчителя. Це теж важливо для молодої родини», – сказала директор Качкарівської ЗОШ Антоніна Краєвська.

До двох ювілейних дат (цього і наступного року) шкільний колектив оновив музейну експозицію, де зберігається вся історія закладу освіти: парти з минулого століття, а ще світлини і ексклюзивні експонати. У деяких навчальних классах діти до сих пір сидять за партами, які школа придбала більше 40 років тому. Але все в гарному стані. На закупівлю нових меблів, та й взагалі оновлення, ні обласна, ні районна влада коштів не виділяє. Допомогу надають базове підприємство та сільська рада.

Та й вчителі не сидять склавши руки. Разом із сільською радою написали проект і отримали грант на встановлення енергоефективних вікон від іноземних донорів.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН