Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Запоріжжі колишня птахофабрика перетвориться на сонячну електростанцію

У селі Гуляйпільське має з’явитись сонячна електростанція. Її розміщення вже передбачено у проекті містобудівної документації. Створенням електростанції буде реалізована державна політика у сфері альтернативних джерел енергії. А саме – нарощування обсягів виробництва та споживання енергії, виробленої з альтернативних джерел.

Вже є спонсор, готовий виділити кошти на створення електростанції. Згідно проекту, розміщуватиметься вона на території Гуляйпільської сільради, а саме – на місці колишньої птахофабрики «Гуляйпільська». Саме таке розташування є оптимальним, оскільки відноситься до промислової зони, пише Районка.

Об’єкт має простягатись на 20,8 га. З них 0,25 га планується виділити на адміністративну частину, а 20,55 га – під промислову. Потужність сонячної електростанції становитиме близько 13 МВт. Також передбачено створення 7-ми робочих місць.

Буде побудована фотоелектрична сонячна електростанція. У ній електрична енергія видобувається способом прямого перетворення енергії сонячного випромінювання в електроенергію. Така електростанція включає в себе одну загальну територію для розміщення сонячних електричних модулів (ФЕМ) з інверторами та трансформаторами.

Мережева (тобто підключена до загальної мережі, on-grid) сонячна (фотоелектрична) система може використовуватись, як для генерації екологічно безпечної електроенергії з метою подальшої реалізації в загальнодержавну електромережу за зеленим тарифом, так і для вироблення електроенергії для власного споживання. Слід зауважити, що вартість електроенергії за зеленим тарифом для промислових сонячних електростанцій не є сталою, а визначається за певним порядком.

Замовником будівництва виступила Гуляйпільська районна державна адміністрація Запорізької області. На черговому засіданні архітектурно-містобудівної ради, яке відбулося під головуванням начальника Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександра Билима, було схвалено «Детальний план території для розміщення сонячної електростанції на земельній ділянці, розташованій за межами населених пунктів на території Гуляйпільської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області».

Коментуючи можливість розміщення сонячної електростанції на території Гуляйпільської сільради, головний архітектор Гуляйпільського району Світлана Плющій розповіла, що питання розміщення електростанції періодично піднімалось райдержадміністрацією протягом останніх шести років.<

– Сонячні та вітрові електростанції вже давно та ефективно використовуються у різних країнах світу, адже не потребують видобутку копалин. І це добре, що перший крок назустріч вирішенню цього питання вже зроблено, – зазначила Світлана Віталіївна.

Спорудження електростанцій на території України – популярна тенденція. Перевага у будівництві віддається південній Україні. На території Запорізької області висока середньорічна сонячна активність. У цьому показнику Запорізька область поступається лише Одеській та Херсонській областям.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН