Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Суд дозволив компанії Фірташа стягнути з Одеського припортового заводу 5,2 млрд. гривень за газ

За неофіційними даними, юристи ОПЗ на вчорашнє засідання суду не з’явилися.

Як передає Depo.Одеса з посиланням на “ДС“, Одеський апеляційний суд дозволив компанії Ostchem Дмитра Фірташа стягнути з Одеського припортового заводу (ОПЗ) 5,2 млрд. гривень боргу за газ.

Таке рішення суд прийняв 10 травня.

За неофіційними даними, юристи ОПЗ на вчорашнє засідання суду не з’явилися.

Стокгольмський арбітраж 25 липня 2016 року задовольнив позов компанії Ostchem і стягнув з ОПЗ $193,36 млн основного боргу за поставки газу і $57,8 млн пені за прострочення платежів.

Після цього Ostchem звернулося до українського суду, щоб легалізувати це рішення на території України. І Південний міський суд Одеської області 6 березня цього року дав компанії Ostchem дозвіл на примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Суд дозволив стягнути Ostchem з ОПЗ 5,24 млрд. гривень боргу і 1,57 млрд. Гривень пені.

Як відомо, Ostchem з 2012 року була єдиним постачальником газу на завод, а інші компанії Фірташа – з березня 2013 року, монопольними покупцями продукції заводу.

Борг утворився за контрактом з Ostchem на поставку газу від 20 січня 2013 року. Він сформувався у вересні-грудні 2013 року. Саме в цей період “Газпром” знизив ціну газу для Ostchem з $430 до $265 за тисячу кубометрів. Але для ОПЗ компанія Фірташа продовжувала продавати газ по $430. Пільговий газ закачувався структурами Фірташа в підземні сховища.

Нагадаємо, що 29 березня на Одеський припортовий завод прийшло повідомлення з “Укртрансгазу” про зниження тиску газу, що подається, на завод починаючи з 8 ранку 29 березня. Керівництво заводу назвало такий крок новим витком саботажу напередодні нового етапу приватизації і на тлі успішної і прибуткової роботи підприємства.

Пізніше у той же день на Одеському припортовому заводі робітники заблокували газорозподільну станцію.

Також, 4 квітня 2017 року повідомлялося, що Печерський суд заборонив скорочувати поставки газу для Одеського припортового заводу.

Крім того, стало відомо, що Одеський припортовий завод знову виставлять на торги.

Нагадаємо, 28 грудня минулого року уряд реструктуризував борг ОПЗ перед “Нафтогазом”, а після провалу приватизації заводу був зупинений 30 грудня 2016 року.

ОПЗ – найбільший виробник карбаміду (940 тис.тонн на рік) і займає друге місце за обсягом виробництва аміаку (1,16 млн тонн на рік).

При заводі функціонує морська перевалка хімічних вантажів (аміаку і карбаміду) – найважливіша ланка для транзиту російського аміаку, виробництва “Тольяттіазот”. Потужність перевалки – 4 млн тонн на рік, при потужності аміакопроводу 2,5 млн тонн на рік. Також є потужності для перевалки карбаміду – 3,6 млн тонн на рік, і метанолу – 1 млн тонн на рік.

У 2015 році перевалка принесла 7% загальної виручки заводу – $ 35 млн з $ 513 млн.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН