Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Новій Каховці відзначили 31-у річницю аварії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні ліквідатори Чорнобильської аварії та переселенці із зони відчуження, представники влади та громадськості Нової Каховки відзначили чергову річницю трагедії.

Голова Новокаховського осередку ВГО «Союз Чорнобиль Україна» Сергій Михасюк 2 місяці 1986 року ліквідовував наслідки Чорнобильської аварії. Тепер, як і 31 рік тому, держава не надто дбає про тих, хто фактично своїм життям і здоров’ям захистили населення України, Білорусі, Росії, європейських країн від наслідків катастрофи.

«Ліквідатори йдуть із життя. Три дні тому ми попрощались зі своїм колегою. Для чорнобильців не передбачені безкоштовні медикаменти, тому купуємо за власний рахунок. А що можна собі дозволити за 1200 гривень (пенсія переселенцям), або навіть за 2,5-3 тисяч (виплата ліквідаторам)? За законодавчими актами, інваліди ІІІ групи мали б отримувати 6 мінімальних заробітних плат. Але відмінені ще урядом Азарова, ці норми не поновлені», – розповів Сергій Михасюк.

Встановлені державою пільги та виплати, якщо й виконуються, то лиш частково. Влада на місцях може, зі свого боку, надавати матеріальну допомогу, виділяти кошти на закупівлю ліків для чорнобильців, вдається вирішити житлові питання, але це, скоріше, виняток, як у Новій Каховці. Тут міська рада виділила і приміщення, де збираються представники осередку ВГО «Союз Чорнобиль Україна».

«Сьогодні Чорнобильська трагедія повинна об’єднати країну, щоб всі, кого вона торкнулась, відчули увагу влади. Мені і депутатам міської ради не соромно дивитись у вічі чорнобильцям. Ми робимо все від нас залежне. Ми маємо справу з тихими героями, які три десятки років тому захистили нас, щоб Україна сьогодні жила», – сказав Новокаховський міський голова Володимир Коваленко.

210 новокаховчан у квітні 1986 року були мобілізовані на ліквідацію наслідків аварії на четвертому енергоблоці атомної станції. 100 нинішніх мешканців Нової Каховки – це переселенці із Чорнобильської зони, третина з них – діти, що постраждали внаслідок катастрофи.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН