Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Фіскали Херсонщини борються із зарплатами в «конвертах»

Людина, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з працедавцем, позбавляє себе соціальних виплат та гарантій, – наголошують у Херсонській Державній фіскальній службі. Іноді підприємці змушують працівників йти на такі умови. Але зараз бізнесмену за це світить тисячі гривень штрафу за кожного нелегального працівника.

Законодавці дали державним структурам істотні важелі впливу, щоб подолати це явище. За 3 місяці 2017 року легалізовано 895 осіб, чия праця використовувалася без оформлення. Сфери, в яких була проведена робота – це (специфіка Херсонщини) сільське господарство (341) і у громадському харчуванні (37) тощо.

На рейд у супроводі поліції виходять представники місцевої влади, Пенсійного фонду, управління держпраці, фіскальної служби. Функції у кожної структури чітко розмежовані, і йде постійний обмін інформацією. Одні штрафують, а інші тим часом донараховують несплачені збори.

Підприємці міста й області вигадують схеми, як ухилитися від податків, а контролюючі органи з ними борються. Вже знайшли спосіб, як змусити працедавців не тримати робітника на «вічному» стажуванні, а одразу офіційно його оформлювати.

«У нас в області є напрацювання. Отримали в січні інформацію від управління держпраці про те, що особою використовувалася праця робітника без належного оформлення. Ми вийшли на перевірку і донарахували податки, які слід було сплатити роботодавцю. Особа, яка використовувала працю, дала пояснення, що вона в рамках стажування робітника заплатила певну суму. Тому у нас була сума, за якою і було розраховано податок. Це був податок на доходи фізичних осіб, військовий збір і ЄСВ», – повідомила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Херсонській області Олена Грищук.

Робочі групи одразу перевіряють цілу вулицю або підприємців за певним видом їхньої діяльності. Приводом для виходу можуть бути і скарги ошуканих працівників. У фіскальній службі говорять, що таких чимало. Скаржаться, в більшості, ті херсонці, які були прийняті на роботу і подали до відділу кадрів трудову книжку. Протягом року-півтора ці наймані працівники отримували офіційну «мінімалку», а решту – «у конверті». Все б нічого, але повертають трудові книжки таким особам без належного оформлення. Ось тоді і починають ці працівники звертатись зі скаргами до фіскальної служби. Тому у податковій ще раз нагадують херсонцям – тільки офіційне оформлення надає всі соціальні гарантії.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН