Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чи витримають херсонські підприємці випробування касовим апаратом

Усі продавці складної техніки, яка підлягає гарантійному обслуговуванню, з 1 січня 2017 року зобов’язані застосовувати касові апарати. (Як їх називають податківці – реєстратори розрахункових операцій або скорочено РРО.) Ця норма поширюється на всіх підприємців Херсонщини і всієї України на єдиному податку незалежно від обігу і місця торгівлі (ринок, інтернет-магазин тощо). Саме у Херсонській області та Херсоні підприємців, які можуть потрапити під зміни, велика кількість. Виняток – торгівля за безготівковим розрахунком.

Дана норма вступить в силу після затвердження Мінфіном переліку таких товарів. Коли перелік товарів затвердять, підприємцям дадуть ще квартал, щоб придбати касовий апарат. Адже поки не всі знають чи їм він буде потрібний. Головна умова: надаєш на товар гарантію – забезпечуй її підтвердження не тільки відповідним талоном і й чеком.

Для ФОПів першої та другої групи, що торгують технікою в магазинах, на ринках і онлайн, створені пільгові умови. Використовують цю можливість і великі мережі. Склалася ситуація, коли в деяких групах товарів до 60% ринку перебуває в «тіні»: техніка ввозиться контрабандним шляхом, без декларування, нібито для особистих потреб, а далі реалізується через продавців, не всі з яких є чесними платниками податків. Фактично після запровадження касових апаратів контрабанда і “сірий” імпорт втратять сенс, оскільки це поставить на облік продажі в цьому секторі.

«На даний час готівковий обіг на Херсонщині досить важко проконтролювати, враховуючи, що платники податків, які здійснюють свою діяльність на спрощеній системі оподаткування, власноруч вирішують, які суми доходів їм проставляти. Для того, щоб більш-менш забезпечити контроль за цими нюансами, то я вважаю, що реєстратори розрахункових операцій повинні вже бути впроваджені в наше життя», – впевнений начальник відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління аудиту ГУ ДФС у Херсонській області Роман Мальований.

Кожна оплата повинна бути проведена через касовий апарат, а клієнту – видаватися фіскальний чек, який підтверджує факт прийняття від людини грошей і права його як покупця. Якщо ж готівки немає (наприклад, клієнт отримує рахунок і оплачує його в касі банку), то застосувати РРО не потрібно.

Найпростіший касовий апарат коштує близько 4 тисяч гривень. Але придбавши його, доведеться щомісяця сплачувати своєрідну абонентську плату компанії-екваєру, яка передаватиме дані від РРО до фіскальної служби (вартість коливається від 129 до 300 гривень на місяць).

Крім готівки, вимагають касового апарату також розрахунки кредитними картками, які теж вважаються готівкою, і електронними грошима. Штраф за невикористання РРО або невидача чека – одна гривня. Але це лише на перший раз. Потім це вже 100% від вартості товару, який ви намагалися продати нелегально і вас на цьому спіймали податківці. Якщо це складна побутова техніка, то сума може сягати десятків тисяч гривень.

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Кассовые аппараты должны быть у всех торговцев. А не можешь, значит не их это дело. Хватит уже столько лет дурить всю страну.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН