Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні реалізується унікальний проект «В біографії Херсона сяють нові імена»

Унікальність проекту в тому, що діти розповідатимуть вже дорослим про історію міста. Вже рік як багато вулиць отримали нові назви. Проте й досі не всі місцеві жителі знають на чию честь. Про туристів годі й говорити. Тому дитячі бібліотеки обласного центру розпочали проект «В біографії Херсона сяють нові імена», в якому візьмуть участь учні з 5-го по 9-й класи шкіл всіх трьох районів та прилеглих сіл, котрі входять у межі міста.

Проект матиме кілька етапів, протягом яких учасники збиратимуть інформацію про видатних українців, на честь яких перейменовано вулиці Херсона, опрацьовуватимуть її, створюватимуть на основі зібраних матеріалів рекламну продукцію (буклети, закладки, сувеніри, відео тощо).

«Йдеться про людей всесвітньо відомих. Людей, що зростали на території нашого міста. Ознайомившись з доробком цих людей, їхнім життям, непересічним, яскравим, ви надихнетеся їхнім прикладом. І не тільки допоможете відкрити очі на цих людей своїм друзям, своїм знайомим, своїм батькам і іншим людям. А, по-перше, зростатимете самі свідомими своєї історії громадянами і згодом долучитеся до розбудови нашої держави, маючи перед своїми очима такий чудовий приклад», – прокоментував «Українському Півдню» Антон Костенко, завідувач організаційно-методичного відділу Херсонської ЦБС, кандидат історичних наук.

Дітлахи не тільки збиратимуть, а й поширюватимуть інформацію про людей, чиїми іменами названо вулиці під час їхнього останнього перейменування. Про те, що дізналися, маленькі херсонці розповідатимуть, перш за все, своїм одноліткам. Разом з ними працюватимуть в бібліотеках. Також передбачається проведення циклу публічних заходів, до участі в яких залучатимуть провідних краєзнавців, істориків та митців Херсона.

«Ще чекає на відродження, як на мій погляд, історичний герб Херсона самий перший. З православним хрестом на червоному тлі і зеленій землі. Так само варто зайнятися і центральним міським кладовищем. Це дійсно меморіальне кладовище, яке може бути туристичним об’єктом не гірше за «Личаку» у Львові, якщо реставрувати його. Їдуть подивитися на те, що притаманне цьому краю. Це пастки історії. І саме на них треба звертати увагу. Так само не дозволяти комерсантам паплюжити фасади старовинних будинків, як це уже сталося на вулиці Суворова», – розповідає Олексій Паталах, краєзнавець.

Головна задача у школярів – розповісти про земляків так, щоб жителі Херсона пишалися, що вулиці нашого міста названі на честь таких видатних людей. Кінцевим результатом проекту має бути створення мультимедійного видання, до якого увійдуть зібрані матеріали. Його презентацію запланували на грудень 2017 року.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН