Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Науковці з Польщі у херсонському виші обговорили перспективи IT-галузі

За розвитком інформаційно-комунікаційних технологій – майбутнє вищої школи.  Розвиток без сучасних інформаційно-комунікаційних технологій – шлях в нікуди.

Херсонський державний університет ще у 1998 році одним з головним своїх завдань визначив просування закладу в інформаційному просторі. Про подальший розвиток ІКТ інфраструктури йшлося на нараді за участі польської делегації.

Ректор Поморської Академії, професор Збігнєв Осадовські та представники держуніверситету визначили напрямки розвитку інформаційних технологій, що дозволять створити переваги у конкурентному середовищі. Мета зустрічі – обмін досвідом, про залучення серйозних IT-компанії до інформаційно-комунікативних технологій вишу. Глобалізація світу і розвиток технологій дозволяє по-іншому організувати освітній процес. Цим варто користуватись та інвестувати в це кошти.

Цікавий досвід Херсонського державного університету, який одним з перших в Україні почав впроваджувати IT-технології, залучаючи фахівців-практиків до навчального процесу і водночас студентів до виконання практичних завдань в діючих IT-компаніях. Наприклад, ХДУ вже давно співпрацює з міжнародною компанією DATAART. Таке поєднання теорії і практики дало вагомий результат. Для викладачів та студентів вишу – глибокі практичні знання, для компанії – відразу професійні кадри і не треба витрачати час на їх перепідготовку.

«Нова якість освіти, вдосконалення науково-методичного забезпечення процесу навчання, розширення доступу до інформації про заклад для абітурієнтів, студентів створюється за рахунок функціонування великої кількості веб-сервісів, веб-мультимедіа енциклопедій, середовищ дистанційного навчання, програмних продуктів навчального призначення, що розробляються ІТ-фахівцями ХДУ. До роботи залучаються студенти кафедри інформатики, програмної інженерії та економічної кібернетики, які мають можливість працювати неповний робочий день у ІТ-відділах університету. Вони стають частиною нашого ІТ-управління і команди, а також беруть участь у реальних проектах, розвиваючи, підтримуючи і управляючи інформаційними ресурсами та послугами», – розповіла на зустрічі керівник відділу забезпечення академічно-інформаційно-комунікаційної інфраструктури ХДУ Марина Білоус.

В свою чергу, ректор Поморської академії, професор Збігнєв Осадовські зазначив, що подібним шляхом пішов і їх навчальний заклад, бо лише лише так можна досягти високої якості в навчанні і бути затребуваним серед абітурієнтів з різних країн світу. Тим більше в Поморській академії навчається чимало студентів з України і, зокрема, з Херсонського державного університету.

«Навколишнє середовище мотивує студентів продовжувати своє професійне зростання. Найбільш успішні студенти, на жаль для мене, і на щастя для них, знаходять своє місце в ІТ-компаніях, де їм можуть запропонувати більш вигідні умови співпраці. Та все одно, зі мною працює команда однодумців, які готові працювати на результат заради однієї мети – розвиток рідної альма-матер. Модернізація ІКТ інфраструктури ХДУ – це інструмент, що забезпечить високу конкурентоспроможність вишу на ринку освітніх послуг. Я переконана, що для більш ефективних результатів потрібно звернути увагу на ІТ-тренди, досвід успішних ВНЗ, розширяти та розвивати взаємодію з ІТ-компаніями, реагувати на зміни запитів зовнішнього середовища», – зазначила керівник відділу забезпечення академічно-інформаційно-комунікаційної інфраструктури ХДУ Марина Білоус.

Для довідок. З 1998 року ХДУ бере участь у міжнародних, національних та внутрішніх проектах, це сприяло становленню ІКТ інфраструктури вишу. Були створені інтернет-портали, інформаційно-аналітична система ІАС, веб-мультимедіа енциклопедії, програмні продукти навчального призначення, системи дистанційного навчання, сервіси, сайти фахових видань ХДУ. Цими продуктами щодня користуються абітурієнти, викладачі та студенти.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН