Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як у Херсоні День Соборності відзначали

Ранок. Люди з’їжджаються до мосту через Дніпро. Вітаються як старі знайомі та поздоровляють зі святом.

Багато молоді. З усіх боків несуть прапори. Цього дня акцію єднання запланували провести між Херсоном та Олешками на Антонівському мосту. Такі заходи до Дня Соборності відбулися по всій Україні.

В кінці 2000-х років почала відроджуватися традиція створення «живих ланцюгів», які символізують єдність держави. Таким чином символічно об’єднують правий і лівий береги Дніпра. Олешківці зі свого боку розгорнули великий рушник. Херсонці з’єднували маленькі прапори у один великий. Зустрілися посередині Дніпра.

Міст між двома сусідніми містами повністю був прикрашений національною символікою. Після об’єднання всі учасники акції разом заспівали гімн України.

До присутніх звернувся Андрій Гордєєв, голова Херсонської облдержадміністрації: “Всіх вітаю із сьогоднішнім святом і знаєте чого бажаю? Єдності! Оцієї мудрості житейської, яка дає нам всім розуміння, що наша держава одна, що ми не обираємо собі державу як і своїх батьків. Ми в ній народжуємося. Це держава, яка нам дана Богом. Погана вона, чи в ній є недоліки, чи вона гарна. Але ми маємо ці недоліки спільно виправляти і жити в ній. І не мати жодних сумнівів в нашій державі, як і в наших батьках“.

Фото: ХОДА

Людей не злякала холодна погода та крижаний вітер. Колона розтягнулася по всьому мосту. Автомобілісти вітали та підтримували учасників акції гучними сигналами. Після акції її учасники автобусами поїхали покладати квіти борцям за українську незалежність та територіальну цілісність і соборність держави.

Першим на маршруті був меморіальний знак на честь одного із найвідоміших наших сучасників і борців за незалежність – В’ячеслава Чорновола. Далі вшанували нашого великого Кобзаря, який передбачив, що ми будемо вільними попри всі перепони. Останньою була алея Небесної сотні.

Українці відзначили воістину важливе для кожного патріота свято – День Соборності України. Цей день офіційно вихідним не вважається, але цього року він припав на неділю, тому багато містян мали можливість відвідати урочистості.

Одним із заходів був концерт у музичному училищі. Тут учні та викладачі закладу підготували особливу концертну програму. Всім відомі українські пісні, які кожного дня лунають з радіоприймачів та телевізорів, вони заспівали уживу під акомпанемент музичних інструментів. Зала була переповнена. Жодного вільного місця. Люди стоять навіть під стінами та слухають українську класику. Деякі твори відомі далеко за межами нашої держави. Всі присутні помолилися за Україну, за мир на нашій землі.

Нас сьогодні об’єднує одна спільна молитва. І вже немає значення де вона звучить – чи на Західній Україні, чи на Східній, чи на Півдні, чи на Півночі. Чи це в Америці, Канаді, Австралії. Вона все рівно за Україну, за соборну церкву“, – сказав отець Ігор, настоятель храму Віри, Надії, Любові та матері їх Софії УПЦКП.

Ведучі розповідали про видатних діячів Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, борців за незалежність України у ХІХ і ХХ століттях. Багато кого спіткала трагічна доля. Але їх мета досягнута – Україна незалежна.

День Соборності відзначається офіційно з 1999 року на честь проголошення у 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Українці ніколи не забували про цей день, який залишив один з найяскравіших слідів в історії країни.

У Херсоні 98-му його річницю відсвяткували масштабно, щоб показати – всі прагнуть жити в єдиній соборній незалежній державі.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН