Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як безпечно і без ускладнень для здоров’я провести Водохреща

В Україні 19 січня відзначається Хрещення Господнє. Це третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. Вважається, що в ніч з 18 на 19 число вода набуває цілющих властивостей. Щоб відчути чудодійну силу, люди її не тільки п’ють, а й купаються у водоймах. Згідно з народними повір’ями, таке купання забезпечує силу і здоров’я на весь наступний рік.

Але, якщо повестися бездумно та необачно, то можна втратити не лише здоров’я, а й розпрощатися із життям. Тому лікарі та рятувальники кожного року нагадують херсонцям елементарні правила, які обов’язково знати, якщо ви зібралися долучитися до цієї екстремальної традиції.

Лікарі говорять, що занурювання в крижану воду – це справжній екстрім для організму. Попри комунальні проблеми, купаємося ми у теплій воді та й по вулицях взимку щодня в одній білизні не ходимо.

 

«Экстремальные, потому что это те условия, с которыми организм не сталкивается в повседневных условиях и он попадает в состояние стресса. А любая стрессовая ситуация пагубно сказывается на здоровье человека. И поэтому, если человек решил прыгнуть в прорубь в этот большой праздник, то желательно готовиться заблаговременно. Хотя бы летом минимум», – прокоментував «Українському півдню» Олександр КУЧУГУРНИЙ, сімейний лікар.

 

Наші пращури століттями купалися на Водохреща. Але сучасні покоління їх здоров’ю можуть тільки позаздрити. В біблійних і народних оповіданнях кажуть, що в цей день біди не трапиться. Але береженого Бог береже, а допомагатимуть Всевишньому у цьому рятувальники і лікарі, котрі у Херсоні чергуватимуть у спеціально визначених місцях.

 

«Купатися треба у строго визначених для цього місцях. У місті Херсоні це проспект Ушакова (набережна), це парк Слави (набережна). Також рятувальні пости та медики будуть слідкувати за безпекою вашого купання і у Гідропарку, на пляжі «Лілея» та «Молодіжному», –  розповідає  Квіта ЗАОБУРНА, начальник сектору зв’язків зі ЗМІ ГУ ДСНС України в Херсонській області

 

У загальних порадах лікарі та рятувальники одностайні та розписують їх покроково: приготуйте чистий, теплий та сухий одяг, розігрійтеся фізичними вправами, взуття знімайте тільки в останню чергу. Як би це жахливо для декого не звучало, у воду потрібно заходити повільно, а не різко пірнати. Особливо бережіть голову.

«Окунаться нужно постепенно. Нельзя резко нырять. Потому что, если вода в такую холодную погоду попадает на голову, голова сразу ощущает холод, это может отрицательно сказаться на работе сердечнососудистой системы и именно сердца. Может произойти сбой ритма, может резко подняться давление. Это стресс для организма. Со временем просто притупляется ощущение той или иной температуры. Потому что замедляется передача с рецепторов нервных импульсов к головному мозгу. Т.е. организм не может оценивать объективно и адекватно происходящие события. В том числе и низкую температуру. Это тоже может отрицательно сказаться на работе различных органов», – зазначив Олександр КУЧУГУРНИЙ, сімейний лікар

 

Після виходу з ополонки одразу ставайте на якусь підстилку та промокніть вологу, що залишилася, великим махровим рушником. Про алкоголь взагалі і не думайте – радять лікарі. Ви тимчасово зігрієтесь, а свій організм лише обдурите. Якщо маєте якісь хронічні хвороби, до ополонки – зась! Особливо із проблемами з серцем, дихальними шляхами та, навіть, із нервами. Подумайте і про свою статеву систему. Є сумніви – проконсультуйтесь із лікарем.

«Относительно противопоказаний. Человек, у которого есть хронические заболевания, который сейчас находится в состоянии обострения или он чувствует недомогание, желательно эту процедуру обойти. Нельзя это делать людям, у которых есть хронические заболевания сердечнососудистой системы. Это ишемическая болезнь сердца, стенокардия, нарушение ритма, проводимости, артериальная гипертензия, врождённые и приобретённые болезни сердца Хронические заболевания дыхательной системы: это обструктивные бронхиты, бронхиальная астма. Так же это касается мочевыделительной системы, нервной системы, заболеваний обмена веществ. Всё это требует консультации со специалистом. Даже если человек готов морально к этой процедуре, нужно ещё проконсультироваться с врачом», – підсумував  Олександр КУЧУГУРНИЙ

У жодному разі не пірнайте, якщо почуваєтесь погано. Від цього вам точно не полегшає. А шкоду своєму організму наробите ще більшу.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН