Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Миколаївці передали “Кобзар” із записами військових до Національного музею війни

Миколаївці передали до Національного музею війни ювілейне видання Тараса Шевченко «Кобзар» з підписами майже 200 військових.

Серед записів є побажання перемоги та «привіт» нащадкам.

Демобілізований боєць Генадій Молчанов поділився «Кобзарем» з військовим музеєм, тому що, на його думку, це вже історія.

У 1941 році перше послання на сторінках книги лишив військовий радянської армії. Майже через 80 років цей «Кобзар» знайшов мінометник Генадій Молчанов, та коли його призвали до армії, взяв книгу із собою на схід України. Книга була з ним навіть на бойових виходах.

Генадій Молчанов знайшов видання у купі сміття. Його увагу привернув напис на обкладинці книги:

«Я побачив на обкладинці напис, зроблений військовими 18 вересня 1941 року о 18-ій годині, які з міста Чкалова пішли до Червоної армії. Запис був підписаний ім`ям Петро. Замість броньової пластини я носив із собою книгу. Намагався його носити в сумці через плече, але це заважає працювати, а коли він в пластині – це зручно. Я його беріг, тому він був замотаний в багату кількість целофанових пакетів».

Музею подарували ще одну книжку «Миттєвості війни» з розповідями історій бійців про службу в зоні АТО та про тих, хто загинув.

Військовий полку «Київ» з позивним «Фартовий» один із героїв цієї книги. На весні 2014 він був на так званому Антимайдані, він втерся в довіру до учасників та працював під прикриттям. Його навіть призначили керівником групи та пізніше він і його товариші по службі мандрували до вже окупованого Криму. 

Алевтина ДОБРОВОЛЬСЬКА, фото надано автором

День.kyiv.ua

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН