Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чи будуть забезпечені учні Півдня України 4 і 7 класів підручниками?

Ця проблема виникла ще у минулому навчальному році і досі не вирішена. Четверто- і семикласники не отримали повний набір підручників. З деяких навчальних предметів їх зовсім немає, з деяких – вистачило лише на половину класу. Чому виникла ситуація?

У 2014/2015 навчальному році Міносвіти експериментувало з процедурою закупівлі і змушене було констатувати, що процес зірваний. Благий намір з тим, щоб кожен вчитель обирав, за яким навчальним посібником викладати предмет, привів до того, що тираж деяких підручників становив всього 300 примірників. Видавництва на це, звичайно не пішли.

Херсонська обласна рада профінансувала закупівлю підручників у всі райони на 80%, решту (20%) повинні були надати місцеві ради. Та, чомусь, у  депутатів, ось як, наприклад, Херсона, не дійшли руки до виділення повної суми. Є і об’єктивні причини, з яких херсонські школярі змушені вчити уроки за конспектами або ж за електронними підручниками.

«Херсон не має змоги провести тендер на закупівлю підручників: учасники не виходять на торги. Кожне видавництво викупило право на друк лише одного підручника і ексклюзивне право на продаж, – пояснює ситуацію начальник Департаменту освіти та науки облдержадміністрації Євген Криницький. – Також ми можемо зробити висновок, що є змова видавництв, які спішно друкували підручники для 8-х класів, і лише зараз почали випускати для 4-х і 7-х. Тобто, книжок фізично немає».

Всі ці причини у купі можна зрозуміти. І те, що деякі райони області лише у серпні схаменулись і почали закуповувати «дефіцитні» посібники. І те, що врешті видавництва їх надрукують, і ця проблема буде вирішена. Хто відповість за те, що учням нинішніх 4-х і 7-х класів області не забезпечений рівний доступ до якісної освіти? Напевне, ніхто…

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН