Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Одеські шахраї виманили у людей 500 000 грн за допомогою двійника російського онлайн-магазину

Кіберполіції Одеської області знешкодила шахраїв, які створили двійник великого російського онлайн-магазину і брали у потенційних покупців з усієї України платежі за неіснуючий товар. За даними кіберполіції, таким чином зловмисники «заробили» більше 500 000 гривень.

У червні 2016 року в відділ Причорноморського управління кіберполіції почали надходити скарги від українців. Постраждалі замовляли товар на сайті in-enter.com.ua і вносили за нього передоплату від 2000 до 32 000 грн. Після цього вони залишалися без грошей і без товару.

Для обману покупців шахраї створили сайт на основі відомого в Росії інтернет-магазину enter.ru, використовуючи його дані аж до фотографій російських точок видачі товарів, які представляли як українських. Ціни на техніку обманщики виставили нижче ринкових.

Для маскування зловмисники використовували SIP-телефонію, за допомогою якої організували автопередзвонювання потенційним покупцям з міських номерів. Користувачі бачили такі номери і думали, що їм телефонують зі стаціонарного телефону в їхньому місті.

Крім цього, клієнти знаходили в мережі численні позитивні відгуки про інтернет-магазині enter.ru і вірили їм, не звертаючи уваги на відмінності в доменних іменах між сайтом-оригіналом і шахраєм.

В ході кримінального провадження кіберполіції з’ясувала, що шахрайством займалася група з трьох-п’яти чоловік в Одесі. Двох шахраїв вже затримали, вони знаходяться під вартою з правом виходу під заставу в 1 млн грн. Кіберполіції працює над затриманням інших.

news.finance.ua

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН