Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

До 25-річчя незалежності України

Незабаром ми будемо святкувати 25 річницю Незалежності України.

Багато людей внесли свій вклад у незалежність. На шляху формування держави було багато складнощів, перепон. І тільки впевнені, сильні духом патріоти наполегливо творили нову державу.

Я хочу написати про жінку, яку можна впевнено назвати легендарною. Вона дуже чемна, ввічлива, толерантна, скромна, але разом з тим героїчна і рішуча. Я про Ольгу Давидівну Безкоровайну.

Ольга Давидівна народилася в Брюсселі в інтелігентній родині. Тато Давид працював у Бельгії в Місії, там зустрів своє велике кохання – вродливу бельгійку Жоржетту. В 1955 р. сім’я переїхала до Херсону, де було батьківське коріння з діда прадіда. У 1976 році Ольга Давидівна закінчила Одеський державний університет за спеціальністю викладач французької мови.

З 1992-1997 р. працювала в Комітеті з питань соціального та правового захисту військовослужбовців при Кабінеті Міністрів України – уповноважена КМУ по Херсонській області. З 1992 року по теперішній час – Голова Херсонської обласної організації солдатських матерів України на громадських засадах.

возалов ст2

Ольга Давидівна приєдналася до руху солдатських матерів у 1990 році. Використання армії в міжнаціональних конфліктах на теренах інших республік колишнього союзу викликало напругу і протести в суспільстві. Безпосередньо зіткнувшись з проблемами армійської служби, закритістю системи, вона стає однією з ініціаторів руху солдатських матерів на Херсонщині та на території України, об’єднавши навколо себе однодумців в боротьбі за повернення українських військовослужбовців з «гарачих точок». Ольга Безкоровайна засновує Комітет солдатських матерів Херсона, потім перереєстровує в Херсонську обласну організацію, а з 1990р. входить до Координаційної ради ОСМУ.

Проявляючи рішучість і чітку громадянську позицію, Ольга Безкоровайна твердо і послідовно виступає за незалежність України і створення Міністерства оборони України, військового законодавства та Збройних Сил України. Разом з військовими організовує з втікачів з військових частин усіх куточків колишнього Союзу роти , працює з ними, допомагаючи їм дослужити і повернутися в цивільне життя.

Ольга Давидівна бере активну участь у розробці пакету військових законів, веде велику військово – патріотичну та соціально – правову роботу серед призивної молоді та їх батьків у школах, ПТУ та призивних пунктах, пропагує захист Вітчизни та службу в армії. Багато часу приділяє роботі в призивній комісії щодо поглибленого вивчення особливостей призовників для підвищення якості призову, щоб не потрапляли до війська алко-, наркозалежні та з нестійкою психікою юнаки.

Вона часто бувала у військових частинах по місцю служби херсонців, аналізуючи умови служби у різних військових формуваннях та родах військ, розповсюджуючи кращий позитивний досвід у військах та заохочення до відмінників служби, подяки їхнім батькам від військового керівництва та місцевої влади. Разом з колегами підтримує розробку Концепції виховної роботи у війську, соціально – психологічного супроводу та введення посад психологів в армії, а також створення при Президенті України Військової інспекції та контролю над військовими структурами.

В період з 1995-1998 рр. вона проводить активну роботу по шефству над ВМСУ та закріплення за кораблями окремих областей, комплектування їхніх екіпажів призовниками сам е з цих регіонів. Неодноразово організовує поїздки на кораблі «Славутич» та «Сагайдачний» їз залученням місцевих органів влади та спонсорів для забезпечення екіпажів цих кораблів всім необхідним та зустрічей з матросами-херсонцями.

З високими моральними вимогами ставиться до виконання обов’язків служби, як солдатами, так і офіцерами, вимагаючи від них поважання честі та людської гідності своїх підлеглих і товаришів по службі. Як людина з активною життєвою позицією, обиралася депутатом Суворовської районної у місті Херсоні ради, секретарем Громадської ради при Херсонській обласній державній адміністрації, Громадської ради Херсонської міської ради. Вона організатор і учасник культурно – масових, інформаційно – освітніх та суспільно-значимих заходів щодо розбудови громадянського суспільства, тісно співпрацює з іншими громадськими та Міжнародними організаціями. Комунікабельність, наполегливість і ділові та організаторські здібності забезпечують їй успіх в роботі.

возал ст 3

Вміння встановлення контактів з іншими організаціями , висока духовна якість пані Ольги сприяли ініціюванню започаткування першими в Україні Огляду кінологічних служб силових структур, які відбулися у 2005 році в м. Херсоні з метою популяризації та розвитку кінології, військово – патріотичного виховання молоді допризовного віку, орієнтації та підготовки до проходження строкової служби та за контрактом.

З початку анексії АР Крим та агресії Російської федерації на Сході України почала активну волонтерську діяльність, приймає активну участь у мобілізаційній та призивній комісіях, проводить співбесіди з призовниками та демобілізованими учасниками АТО стосовно контрактної служби в ЗСУ, активно займається патріотичним вихованням дітей та молоді.

Плідна громадська діяльність пані Ольги сприяє патріотичному вихованню та формуванню у молоді почуття патріотизму та відданості своїй батьківщині. Вона користується повагою і довірою людей, має заохочення Міністерства Оборони України, Державної Прикордонної служби України , Кабінету Міністрів України, Президента України та інших установ. Міжнародними , Українськими громадськими та релігійними організаціями:

-Кавалер ордена Державної Прикордонної служби України за особистий внесок в сприянні охорони Державного кордону і стала однією з трьох жінок в Україні, які є кавалерами цієї відзнаки.

-Медаль “15 років Збройним силам України” 2008 р

-Медаль “Захисник Вітчизни”

-Відзнака МО України “Знак Пошани “2010 р

-Ветеран праці

А ще пані Оля турботлива мама, просто чудова бабуся, добра і привітна подруга.

Про Ольгу Давидівну можна писати дуже багато, навіть знімати кінофільм у жанрі бойовика з пригодами, де сльози і радість, боротьба з втратами і перемогами.
При зустрічі неодмінно потисніть їй руку, посміхніться і побажайте здоров’я.

Наталія Возаловська

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН